Ακόμα μία πολύ δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή για τη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, με τις φωτιές που μαίνονται από τη Δεύτερα 17 Ιουλίου να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και να καταστρέφουν σπίτια και φυσικό περιβάλλον στο πέρασμά τους.

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει, καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Πάντως, τόσο στη Βλυχάδα (στο ύψος της η οποίας έχει κοπεί η Εθνική Οδός) όσο στη Μάνδρα και στη Νέα Ζωή η φωτιά είναι σε ύφεση.

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς, έχει περάσει το Γοργοεπήκοο, ωστόσο δεν απειλείται το μοναστήρι. Η φωτιά φέρεται να κατευθύνεται προς Καντήλι-Μέγαρα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της στο Καντήλι.
Το νοτιοανατολικό μέτωπο της φωτιάς καίει πάνω από τα διόδια Ασπροπύργου, ενώ το μέτωπο προς ΕΥΔΑΠ φαίνεται πως θα ελεγχθεί.

Στο βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς, σε Αγία Σωτήρα και Οινόη, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς. Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στα βορειοανατολικά, προς το χωριό Στεφάνη, όπου η φωτιά δεν έχει δυναμική και φαίνεται να αντιμετωπίζεται.

Επιχειρούν δύο S-64, ένα ΑΒ-214, τρεις τράκτορες, δύο CL-415 και ένα ΒΚ-117 συντονιστικό.

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι
Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια, ενώ παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στη Motor Οil η πυρκαγιά βρίσκεται στα 400 μέτρα πάνω από την Εθνική Οδό, όπου επιχειρούν δύο S-64 και δύο Καναντέρ L415.

Η εκτίμηση των αρμόδιων πηγών είναι ότι δεν κινδυνεύει η
Motor Οil, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνονται στο να μην πλησιάσει την Εθνική Οδό.

Ανησυχία για την πυρκαγιά στη Ρόδο
Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Ρόδο, όπου δίνεται μάχη προκειμένου η φωτιά, που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα, να ελεγχθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά, έχει μπει σε χαράδρα, έχουν ανοίξει ζώνες και την περιμένουν. Επιχειρούν τρία air tractors, ένα Mi-8 και ένα Σινούκ.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού
Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

Στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία, από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά παραμένει κλειστή.