Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις δασικές πυρκαγιές που σαρώνουν την περιφέρεια του Βαλπαραΐσο στην κεντρική Χιλή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπόριτς, διευκρινίζοντας ότι ο νέος απολογισμός αναμένεται να “αυξηθεί σημαντικά”.

“Δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν 64 νεκροί. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, γνωρίζουμε ότι θα αυξηθεί σημαντικά”, δήλωσε ο Μπόριτς σε τηλεοπτική του ομιλία προς το έθνος από την πόλη Κιλπουέ, που βρίσκεται στα περίχωρα της Βίνια ντελ Μαρ, γειτονιές της οποίας απανθρακώθηκαν.

Στην Κιλπουέ, σχεδόν 90 χλμ. βορειοδυτικά του Σαντιάγο, μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να δει ολόκληρες γειτονιές και αυτοκίνητα απανθρακωμένα. Εκεί, χιλιάδες κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες την Παρασκευή, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν με το αυτοκίνητο.

“Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που βιώνουμε μετά τον σεισμό του 2010”, δήλωσε ο Μπόριτς, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών τον οποίο ακολούθησε τσουνάμι στις 27 Φεβρουαρίου του 2010, με περισσότερους από 500 νεκρούς και πολλές καταστροφές.

Συνολικά, 92 πυρκαγιές ήταν ενεργές σήμερα το μεσημέρι, από τις οποίες 40 είχαν τεθεί υπό έλεγχο, κυρίως στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, στη δυτική Χιλή, αλλά και στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα.

Σχεδόν 430.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, πρόσθεσε.

Φωτογραφίες που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες τράβηξαν οδηγοί αυτοκινήτων που εγκλωβίστηκαν στα σημείο, δείχνουν τα βουνά να φλέγονται κοντά στον διάσημο “αυτοκινητόδρομο 68”, έναν οδικό άξονα που διασχίζουν χιλιάδες τουρίστες για να φθάσουν στις πλαζ του Ειρηνικού.

Στους λόφους του παραθαλάσσιου θέρετρου, όπου οι δρόμοι είναι γεμάτοι με εκατοντάδες απανθρακωμένα αυτοκίνητα, χιλιάδες άνθρωποι επέστρεψαν σήμερα στα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Ο 69χρονος συνταξιούχος Λουίς Βιάλ δακρύζει μπροστά στα ερείπια του σπιτιού του, στον τομέα της Βίγια Ιντεπεντένσια όπου βρέθηκαν τα 19 θύματα: “Μέσα σε ένα λεπτό, τα χάσαμε όλα”.

Απαγόρευση κυκλοφορίας κηρύχθηκε από τις 3/2 το πρωί σε αρκετούς δήμους της περιοχής ώστε να επιτραπεί στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους και στις ομάδες έκτακτης ανάγκης να μετακινηθούν.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη από την Παρασκευή αντιμέτωποι με δεκάδες εστίες στις περιοχές Βαλπαραΐσο και Ο’ Χίγκινς στα κεντρικά, αλλά και Μάουλε, Μπίομπίο, Λα Αραουκανία και Λος Λάγος, στον νότο.

“Προτεραιότητα είναι οι πυρκαγιές στην περιφέρεια Βαλπαραΐσο, λόγω της εγγύτητάς της με αστικές ζώνες, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.

Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται 80 με 120 χλμ. βορειοδυτικά του Σαντιάγο, πλούσιες σε αμπελουργικές, γεωργικές και δασικές επιχειρήσεις.

Λόγω της εγγύτητάς τους με τις παραλίες στον Ειρηνικό, γνωρίζουν μεγάλη εισροή τουριστών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του αυστραλιανού καλοκαιριού.

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να “διατεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα” απέναντι στην εξέλιξη των πυρκαγιών.

“Όλες οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών”, διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους σε μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα X. Δεκατέσσερα πλοία και πέντε ελικόπτερα μετέχουν στην κατάσβεσή τους.