Μάχη με πολλά πύρινα μέτωπα, που εξαπλώνονται ταχύτατα στην πολιτεία του Τέξας δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι αρχές της πολιτείας. Εκκενώσεις, μπλακ άουτ και προσωρινό λουκέτο σε ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Δεκάδες κομητείες στο βόρειο Τέξας έχουν εκκενωθεί, καθώς μία σειρά απο πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται, με αποτέλεσμα να κλείσει προληπτικά και ένα εργοστάσιο πυρηνικών όπλων στην περιοχή. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκρεγκ Άμποτ κήρυξε κατάσταση καταστροφής για 60 κοινότητες του Τέξας, προκειμένου να συντονιστεί καλύτερα η βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές.

Οι ασυνήθιστες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας, μαζί με τους ισχυρούς ανέμους, προκάλεσαν την αναζωπύρωση των μετώπων και την εξάπλωση της φωτιάς στις δασώδεις πεδιάδες της πολιτείας με ανησυχητικό ρυθμό, οι αρχές ωστόσο δεν έχουν ακόμη εντοπίσει την πηγή της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά στο Smokehouse Creek Fire, η μεγαλύτερη από όλες έκαψε σχεδόν 400 τετραγωνικά μίλια – τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη έκταση από τότε που ξεκίνησε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη δασική υπηρεσία του Texas A&M Forest Service, επίσης ανάγκασε τους μεγάλους δρόμους να κλείσουν.

Η πυρηνική εγκατάσταση Pantex διέκοψε τη λειτουργία της μέχρι νεωτέρας επειδή μια πυρκαγιά εκτός ελέγχου πλησιάζει την τοποθεσία Panhandle κοντά στο Amarillo. Στην περιοχή των 16.000 στρεμμάτων βρίσκεται το εργοστάσιο που κατασκευάζει και αποσυναρμολογεί τα πυρηνικά όπλα της Αμερικής.

«Η φωτιά κοντά στο Pantex δεν έχει περιοριστεί», ανέφερε η εταιρεία. “Οι προσπάθειες ανταπόκρισης μετατοπίστηκαν σε εκκενώσεις.” Η Pantex επιβεβαίωσε ότι δεν εκδηλώθηκε φωτιά στο σημείο καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνέχιζαν να παρακολουθούν την κατάσταση. Πρόσθεσε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι» είχαν καταγραφεί και το «μη απαραίτητο προσωπικό» δεν ήταν πλέον στο χώρο.

Αρκετές πυρκαγιές στις κομητείες Χέμφιλ και Χάτσινσον του Τέξας πλησίαζαν τα σύνορα της Οκλαχόμα, όπου έχουν επίσης διαταχθεί εκκενώσεις. Το γραφείο σερίφη της κομητείας Χέμφιλ παρότρυνε όποιον παρέμενε στο Καναδά, περίπου 100 μίλια βορειοανατολικά του Amarillo, να παραμείνει στη θέση του ή στο γυμναστήριο του σχολείου γιατί οι δρόμοι ήταν κλειστοί

Αξιωματούχοι στην κομητεία Χάτσινσον δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση των πολλαπλών πυρκαγιών στην περιοχή, ενώ επιχειρούν να ενημερώσουν με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε μια ανάρτηση στο Facebook. «Έχουμε περιοχές χωρίς ρεύμα, νερό και πυρκαγιές», ανέφερε.

«Προσευχηθείτε για την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Και ετοιμάστε τις βαλίτσες σας για κάθε ενδεχόμενο. Αυτή είναι η καλύτερη πληροφορία που μπορούμε να παρέχουμε αυτή τη στιγμή» Σε ανάρτησή του στο X, ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, έδωσε λεπτομέρειες για πολλά καταφύγια που είναι διαθέσιμα για όσους επλήγησαν από τις φλόγες, τα οποία περιλάμβαναν ένα κέντρο νεολαίας και εκκλησίες.

Αξιωματούχοι στην πόλη Πάμπα, περίπου 40 μίλια νοτιοδυτικά του Καναδά, πρότειναν στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς τα νότια με λεωφορείο. Ένας κάτοικος περιέγραψε τη φωτιά ως «τέρας», προσθέτοντας ότι είχαν χαθεί σπίτια, καθώς και ζώα που δεν μπορούσαν να εκκενωθούν εγκαίρως.