«Η Πολιτική Προστασία και οι πρώτοι ανταποκριτές σε κάθε σπίτι» – Civil Protection and a first aider in every home. Αυτό είναι και το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της οποίας είναι να αναδείξει τη σημασία της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης πριν επιληφθούν οι αρμόδιες Αρχές. Πρόκειται κατ’ ουσία για παροχή πρώτων βοηθειών και γνώση βασικών αρχών αυτοπροστασίας από τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε σπίτι.

Η καθιέρωση της 1ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO), το 1990, όταν επελέγη η συμβολική αυτή ημερομηνία, κατά την οποία, το 1972, τέθηκε σε εφαρμογή το καταστατικό του, ως ημέρα-ορόσημο για τα κράτη μέλη του και τους σκοπούς της πολιτικής άμυνας ανά την υφήλιο.

Το μήνυμα του Βασίλης Κικίλιας

Η Πολιτική Προστασία είναι οι άνθρωποι της. Οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας είναι εκείνες και εκείνοι που βάζουν ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και τις περιουσίες. Τους ευχαριστούμε για όλα.