Με την κλιματική κρίση να αφήνει ολοένα και περισσότερο το αποτύπωμα της σε όλο τον πλανήτη, τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να μην είναι ιδιαίτερα ορατά και στην Ελλάδα, όπου το 2022 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία των πυρκαγιών στην Ευρώπη, καθώς οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν περισσότερα από 8.300.000 στρέμματα γης με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ενώ η έκταση που μετατράπηκε σε στάχτη ήταν περίπου ίση με το μέγεθος της Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) διοργανώνει τη μοναδική διαδραστική Έκθεση «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το European Patent Office (EPO), με την πολύτιμη συμβολή του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό σπουδαίες καινοτόμες τεχνολογίες πρόληψης, θωράκισης, καταπολέμησης και αποκατάστασης καμένων εκτάσεων, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές.

Ο Πρόεδρος του ΕΡΟ António Campinos, στάθηκε στο ότι είναι αναγκαίο να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι προκειμένου να υπάρξουν ακόμα περισσότερες καινοτομίες των νέων τεχνολογιών στην αγορά.

«Με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να προειδοποιεί για αύξηση των πυρκαγιών κατά 30% έως το 2050, η συλλογική μας απάντηση πρέπει να υπερβαίνει τις ατομικές προσπάθειες. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους καινοτόμους να φέρουν νέες τεχνολογίες στην αγορά. Πιστεύω ότι δεν θα οριζόμαστε απαραίτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά από τις συλλογικές προσπάθειες με τις οποίες τις αντιμετωπίζουμε. Η έκθεση είναι μια απόδειξη αυτού».

Από την πλευρά του, ο ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, τόνισε πως η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η έρευνα και η καινοτομία δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η κλιματική αλλαγή φέρνει τον κόσμο αντιμέτωπο με ολοένα και πιο ακραία φαινόμενα. Η έκθεση του EPO σε συνεργασία με τον ΟΒΙ, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, στην καρδιά της Μεσογείου, συμβολίζει την αποφασιστική εμπλοκή του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας στην προαγωγή των νέων τεχνολογιών στην μάχη κατά των πυρκαγιών»

Η εκδήλωση θα διαρκέσει για το ευρύ κοινό από τις 13 Μαρτίου έως και τις 27 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο και εστιάζει σε 4 βασικούς τομείς:

Ανίχνευση και πρόληψη πυρκαγιάς

  • Κατάσβεση
  • Προστατευτικό εξοπλισμό
  • Μεταπυρική αποκατάσταση

Καθημερινά: 09:00 – 17:00

Σάββατο-Κυριακή: 11:00-19:00

Ζάππειο Μέγαρο, Αίθουσες 2 & 3 Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 105 57 Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη.

«Η τεχνολογία στη μάχη των πυρκαγιών»: Διαδραστική έκθεση για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριου