Μεγάλη τακτική άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς με την ονομασία, ΑΙΝΕΙΑΣ 2024 – Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 και ώρα 09:30 π.μ. στη Δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα στη Παραλία Μεγάλου Καβουρίου. Λόγω της άσκησης θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων, στις κάτωθι οδούς:

Α) Οδός Λαμπράκη από Κρόνου έως Καβουρίου

Β) Οδός Κρόνου από Κενταύρων έως Ηλίου, στο ρεύμα προς Ηλίου

Γ) Οδός Καβουρίου, από Λητούς έως το τέρμα

Δ) Οδός Καβουρίου από Λ. Αθηνάς έως Λητούς, στο ρεύμα προς Λητούς

Ε) Οδός Λητούς από Καβουρίου έως Απόλλωνος στο ρεύμα προς Καβουρίου κατά τις ώρες 9:00 έως 11:00 λόγω της διεξαγωγής της Άσκησης πεδίου Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «ΑΙΝΕΙΑΣ 2024 – Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη».

Στη μεγάλη επιχειρησιακή άσκηση, που συνδιοργανώνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 10 επιχειρησιακά εμπλεκόμενοι φορείς, εκτός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της Περιφέρειας Αττικής που είναι συνδιοργανωτής της άσκησης. Συγκεκριμένα, το Πυροσβεσικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία με την Άμεση Δράση και την Τροχαία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με το Λιμεναρχείο Σαρωνικού, το Ε.Κ.Α.Β., η 128η Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών, ο Ερυθρός Σταυρός, οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εθελοντές από Ναυταθλητικούς Συλλόγους της περιοχής, η Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών και εθελοντές δημότες.

Το σενάριο της άσκησης, περιλαμβάνει την έναρξη πυρκαγιάς μια καλοκαιρινή ημέρα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς, όπως υψηλές θερμοκρασίες με πολλά μποφόρ, ριπές ανέμου και συνθήκες καύσωνα τις προηγούμενες ημέρες και όλα αυτά σε μία ημέρα με μεγάλη προσέλευση κατοίκων, τουριστών και επισκεπτών στις παραλίες και τους δημόσιους χώρους της πόλης μας. Το συμβάν της πυρκαγιάς θα λάβει χώρα στην περιοχή του Μεγάλου Καβουρίου, με τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργάζονται έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το περιστατικό πυρκαγιάς και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτής. Παράλληλα, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος θα εκκενωθεί η περιοχή δια θαλάσσης από την παραλία του Μεγάλου Καβουρίου.

Ο σχεδιασμός και η τακτική διεξαγωγή ασκήσεων πεδίου, αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας ολοκληρωμένης διαχείρισης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και γίνεται για την άρτια προετοιμασία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, προκειμένου να συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όποια έκτακτα περιστατικά κληθεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αλλά και όλο το χρόνο. Παρόντες στην άσκηση θα είναι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και των αρμόδιων Υπουργείων.

notia.gr