Οθωνοί, Ερείκουσσα και Μαθράκι αποτελούν σήμερα τα 3 υπέροχα ακριτικά νησιά – είσοδο στην ελληνική επικράτεια από την Αδριατική Θάλασσα τα οποία βρίσκονται εντός Ιονίου Πελάγους και πιο συγκεκριμένα βόρεια της νήσου Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του έτους 2021 αλλά και το ΦΕΚ 2090/7-4-2024, αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021 που αφορούν στον Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας έως και το επίπεδο του οικισμού – Διόρθωση ως προς τις Δημοτικές Κοινότητες της υπό στοιχεία 2846/Β4-461/21.4.2023 απόφασης «Αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021 που αφορούν στο Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας» (Β’ 2802), μόνιμος πληθυσμός των νησιών αυτών καταγράφεται ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΗΣ 447

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ 174

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΘΩΝΩΝ 386

Στα συγκεκριμένα νησιά υπάρχουν αστυνομικοί και λιμενικοί σταθμοί, στρατιωτικά φυλάκια, ιατρεία και δημοτικά κτήρια, όχι όμως πυροσβεστικά κλιμάκια παρά το γεγονός πως και τα τρία νησιά έχουν δασικές εκτάσεις καθώς και αρκετά καταστήματα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ενέργειες από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να καλυφθεί στο τομέα της πρόληψης-πυροπροστασίας το νησιωτικό σύμπλεγμα κυρίως με τη παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, αγοράστηκε πρόσφατα, μετά την άμεση ανταπόκριση των κάτοικων και φίλων του νησιού των Οθωνών στο κάλεσμα του Othoni island, πυροσβεστική αντλία, η οποία τοποθετήθηκε στην αποθήκη στο Ραχούλι στην Δάφνη.

Η αντλία θα χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο νησί (πυρκαγιά) ενώ τροφοδοτείται με αμόλυβδη βενζίνη χωρίς λάδι, είναι αυτόματης αναρρόφησης ( ο σωλήνας αναρρόφησης μπαίνει σε πηγάδι ή δεξαμενή χωρίς να χρειάζεται γέμισμα), είναι υψηλής πίεσης και ρίχνει το νερό σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από άλλες αντλίες.

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο τα Διαπόντια Νησιά να αποκτήσουν ένα εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο είτε σε μόνιμη είτε σε εποχική βάση για τις ανάγκες των 3 νησιών που μπορεί να έχουν φυσικά μόνιμο πληθυσμό αλλά μη ξεχνάμε πως κατά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει μεγάλη αύξηση επισκεπτών και ετεροδημοτών.

Είναι αυτό εφικτό; Φυσικά και είναι αρκεί να υπάρχει θέληση και προσπάθεια με κοινό στόχο και σκοπό την ίδρυση μιας τέτοιας δομής όπως ένα εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο. Τα βασικά στοιχεία δόμησης ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι να υπάρχουν κτηριακές εγκαταστάσεις(που υπάρχουν), οχήματα και εξοπλισμός(που υπάρχουν) και φυσικά ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δεν είναι δύσκολο να βρεθεί.

Σύμφωνα με το Ν.4029/2011 (ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) για την ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, εκτός από τις εγκαταστάσεις, απαιτούνται:

α) Δώδεκα τουλάχιστον υποψήφιοι Εθελοντές Πυροσβέστες (εκ των οποίων οι τέσσερεις να διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης Γ’ κατηγορίας και άνω),

β) Ένα τουλάχιστον πυροσβεστικό όχημα οποιουδήποτε τύπου.

Φυσικά, ενδιαφέρον πρέπει να δείξουν δήμος και περιφέρεια καθώς και οι δημοτικές κοινότητες των 3 αυτών νησιών μετά από ενημέρωση των κατοίκων. Το Εθελοντικό Κλιμάκιο μπορεί φυσικά να είναι και εποχικό δηλαδή κατά τη διάρκεια της εκάστοτε αντιπυρικής περιόδου. Είναι λοιπόν μια πρόταση εφικτή προς υλοποίηση! Είναι στο χέρι τους αρκεί να γίνει η αρχή!

Θάνος Χουλιάρας

Πυροσβέστης ΕΘ.ΠΣ

Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος