Κύπρος-φωτιά τώρα: Ανεξέλεγκτη φωτιά στην Πάφο – Έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Πάφου, ανατολικά της κοινότητας Γιόλου στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η φωτιά κατευθύνεται επικίνδυνα προς το χωριό Άγιος Δημητριανός. Οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση των χωριών Ψάθι και Πολέμι, ενώ αυτή την ώρα εκκενώνονται ακόμη τρεις κοινότητες. Πρόκειται για τις κοινότητες Χούλου, Λεμώνας και Κούρδακα.

Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις στην Κύπρο

Λόγω των σφοδρών ανέμων, η φωτιά κατευθύνεται λόγω των σφοδρών ανέμων προς Κούρδακα, Χούλου και Λεμώνα. Προχωρεί η Πολιτική Άμυνα και η Αστυνομία σε εκκενώσεις των πιο πάνω κοινοτήτων κατόπιν αξιολόγησης. Πολύ δύσβατη περιοχή και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από όλο τον Κρατικό μηχανισμό και οργανωμένα εθελοντικά σύνολα.

Κύπρος: Βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς από Ελλάδα και Ιορδανία

Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, αποστέλλει η χώρα μας στην Κύπρο, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των Κυπριακών Αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Πάφου.

Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη.

Το κυπριακό Philenews αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντηση του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ζήτησε συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάφο με επιπρόσθετα πτητικά μέσα.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έδωσε οδηγίες για να γίνουν αμέσως οι όποιες ενέργειες για να σταλούν τα πτητικά μέσα στην Κύπρο.