Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415 της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην  Αλβανία.

Όπως ανέφερε ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε. Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ «Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ελλάδα για να υποστηρίξουν στην Αλβανία τους ντόπιους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στον αγώνα κατά των δασικών πυρκαγιών». Υπογράμμισε επίσης την ευρωπαϊκή ετοιμότητα για περαιτέρω στήριξη εάν χρειαστεί.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι Δήμοι Δρόπολης και Φοινίκης αντιμετωπίζουν μαζικές πυρκαγιές που έχουν εξαπλωθεί γρήγορα.

Χθες το απόγευμα υπήρξε βελτίωση της κατάστασης της φωτιάς στο χωριό Γράψη της Δρόπολης και στο χωριό Γαρδικάκι της Φοινίκης, χωρίς να υπάρχει πλέον κίνδυνος για τους κατοίκους και τα σπίτια τους. Ωστόσο, οι επιχειρησιακές δυνάμεις με τη συνδρομή όμορων δήμων συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει λόγω της αλλαγής της ταχύτητας του ανέμου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και ένα ελικόπτερο Cougar βοηθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ στην επιχείρηση έχουν προστεθεί και τρία πυροσβεστικά οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: himara.gr