Μήνυμα ενότητας και ουσιαστικής προσφοράς της Ομογένειας προς την πατρίδα, καθώς και έμπρακτης ενίσχυσης της συνεργασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τους θεσμικούς φορείς της Βαυαρίας, αποτέλεσε η εκδήλωση παραλαβής της δωρεάς πυροσβεστικού εξοπλισμού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αεροδρομίου Μονάχου.
Η δωρεά, η οποία έγινε σε συνεργασία με την Ενορία των Αγίων Πάντων και τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου, παραδόθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Έβρου και τον διοικητή της, κ. Πασχάλη Χουρτερούδη, από τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη.
Η εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη
Η παράδοση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Αυγούστου 2025 στο Νομαρχείο Έβρου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, κ. Βαγγέλη Πουλιλιού.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας κ. Markus Rinderspacher, ο Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Σιώμος, Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Βαυαρίας, ο κ. Michael Dzeba, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μονάχου, καθώς και ο Πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου «Δημόκριτος» κ. Ηλίας Νταλακίδης, μαζί με τα μέλη του συλλόγου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι εμπνευστές και διοργανωτές κα Νίτσα Λιαλιάγκα και κ. Ευάγγελος Θεοδώρου, καθώς και η κα Χριστίνα Χατζηπαρασίδου, μέλος του Συνοικιακού Συμβουλίου Schwanthalerhöhe.
Μηνύματα αλληλεγγύης
«Με αυτήν την σημαντική δωρεά εξοπλισμού στηρίζετε τον καθημερινό, δύσκολο αγώνα των πυροσβεστών μας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά από την καταστροφική πυρκαγιά του 2023», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα λαμπρό παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης, ελληνοβαυαρικής φιλίας και ενίσχυσης της συνεργασίας, ειδικά σε τομείς όπως η πολιτική προστασία, η πρόληψη και η διαχείριση κρίσεων.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας, κ. Markus Rinderspacher, υπογράμμισε ότι «για την αλληλεγγύη δεν υπάρχουν σύνορα» και διαβεβαίωσε ότι τίθενται πλέον οι βάσεις για στενότερη συνεργασία.
Ο Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Σιώμος τόνισε τους διαχρονικούς δεσμούς της ομογένειας με τη Θράκη, ενώ ο Πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου, κ. Νταλακίδης, επισήμανε: «Δεν ξεχνάμε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα μας, είμαστε η γέφυρα συνεργασίας».