Προς αυτή τη κατεύθυνση, και με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της πόλης, στοχεύουν οι ενέργειες και των δυο πλευρών για ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, στον ορεινό όγκο του δήμου με πιθανό κέντρο την έδρα του πρώην Δήμου Φολόης, το Λάλα.

Η πρόταση για την ίδρυση ενός εθελοντικού κλιμακίου έγινε σε δημόσια τοποθέτηση του Προιστάμενου του Π.Κ Ολυμπίας Ηλία Δουζένη, σε μεγάλη εκδήλωση βράβευσης εθελοντών που έλαβε χώρα στην Αρχαία Ολυμπία πριν από λίγες μέρες παρουσία αυτοδιοικητικών αρχών, στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, φορέων και συλλόγων από όλο το δήμο καθώς και δεκάδων πολιτών της περιοχής.

Σύμφωνα με πηγές από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχει θετική γνωμοδότηση για την ίδρυση ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος χαιρέτισε την πρόταση του ΠΚ Ολυμπίας.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Συστάθηκε το 2010, με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και λειτουργεί επισήμως από την 1η Ιανουαρίου του 2011, από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων, οι οποίοι συστάθηκαν το 1997, με το Σχέδιο «Καποδίστριας» και λειτούργησαν από το 1998 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 και αυτοί είναι οι: Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Λάμπειας, Δήμος Λασιώνος και Δήμος Φολόης, που αποτέλεσαν στη συνέχεια, τη Δημοτική Ενότητα Αρχαίας Ολυμπίας, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, τη Δημοτική Ενότητα Λάμπειας, με έδρα τη Λάμπεια, τη Δημοτική Ενότητα Λασιώνος, με έδρα το Πανόπουλο και τη Δημοτική Ενότητα Φολόης, με έδρα τον Λάλα.

Ως πιθανότερο σημείο κρίνεται η Κωμόπολη του Λάλα ενώ εξετάζονται και άλλες τοποθεσίες όπως οι οικισμοί Άσπρα Σπίτια, Κούμανη κ.α. Όλες οι τοποθεσίες βρίσκονται πολύ κοντά με τις Ε.Ο 33(111)Πατρών – Τριπόλεως, 74 Πύργου – Τριπόλεως και 76 Ναός Επικούριου Απόλλωνα – Μεγαλόπολης. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη στη Δ.Ε Λάμπειας και στο Δημαρχείο αυτής στεγάζεται Εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ωστόσο η έκταση του δήμου είναι πολύ μεγάλη και απαιτεί την ίδρυση ενός ΕΘ.ΠΥ Κλιμακίου.

Την ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Λάλα Ηλείας σχεδιάζουν Δήμος και Πυροσβεστική