Για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους καθώς και των ακάλυπτων χώρων σε σπίτια και επιχειρήσεις οφείλουν να προβούν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων, ενόψει μάλιστα και της θερινής περιόδου καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς!

 

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν καθαριστεί θα πρέπει να προβούν άμεσα στις ενέργειες αυτές καθώς ήδη έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος 2020 και στη περιοχή μας η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απαγορεύεται οποιοδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο, σε κατοικημένες περιοχές ακόμη και σε ιδιόκτητους οικοπεδικούς ή αγροτικούς χώρους χωρίς την απαραίτητη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία!

Στην  ίδια ανακοίνωση δίδονται πληροφορίες σχετικά με αυτά που πρέπει να μεριμνήσουν τόσοι οι αγρότες όσο και οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας.

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:
«Ενόψει  καλοκαιριού,  παρατηρείται  μεγάλος  αριθμός  ακαθάριστων  οικοπέδων εντός και εκτός οικισμών, με αποτέλεσμα να εγκυμονείται μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης και επέκτασης πυρκαγιάς.

Προς αποφυγήν δυσάρεστων καταστάσεων, παρακαλούμε όλους τους συμπολίτες μας, όπως κρατήσουν υπεύθυνη στάση και προβούν άμεσα στον καθαρισμό των οικοπέδων, καθώς και των ακάλυπτων χώρων των οικιών και επιχειρήσεών τους από τα ξερά χόρτα και την απομάκρυνση αυτών, προκειμένου να μην θέσουν την περιουσία τους σε κίνδυνο, αλλά και την ίδια τους τη ζωή από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 4/2012 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΦΕΚ 1346/Β/25-4-2012, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται  στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτιών και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών, ισχύουν και εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις κατ’ εφαρμογή του άρθρου 94, παράγραφος 1, εδάφιο 26 του Ν. 3852/2010 και επιλαμβάνεται ο Δήμος με αυτεπάγγελτο καθαρισμό οικοπέδων και επιβολή προστίμων, όπου οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Βάσει της 1/2020 Πυρ/κής Διάταξης της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης  Νοτίου  Αιγαίου, από 01-05-2020  έως και 31-10-2020 απαγορεύεται λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζουμε στους Μελισσοκόμους, την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000, άρθρο 2, παρ. 7 που απαγορεύει το κάπνισμα των μελισσών κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και των προϋποθέσεων του άρθρου 9 της ίδιας Διάταξης και τους καλούμε να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Αναφορικά με την εκτέλεση «θερμών εργασιών» (ηλεκτροσυγκόλληση, εργασία με χρήση φλόγας, θερμότητας, σπινθήρων, κ.λπ.) σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, εφιστούμε την προσοχή των εργαζομένων και την εφαρμογή από τους υπεύθυνους των οριζομένων στην Πυροσβεστική Διάταξη 7/1996.

Όσον αφορά τους Αγρότες, προβλέπεται η ενημέρωση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για κάθε αγροτική πυρκαγιά με υπολείμματα καλλιέργειας, προκειμένου να γίνουν ενέργειες σχετικές με επιβολή χρηματικών προστίμων στους εκμεταλλευτές αγροτικών εκτάσεων, επί του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν και λοιπές κυρώσεις, για τη μη τήρηση από αυτούς του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Οι δικαιούχοι αγρότες, παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ασχέτως καταδίκης τους.

Σε κάθε περίπτωση επιλαμβάνεται το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής και αυτεπάγγελτα, συντάσσεται δικογραφία. Σε περίπτωση σύλληψης, υπαιτίου πυρκαγιάς, ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου και επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Το ίδιο ισχύει για τους Κτηνοτρόφους για πρόκληση Δασικής πυρκαγιάς με σκοπό τη βελτίωση βοσκότοπων. Σε αυτή την περίπτωση, κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους για τα ζώα των οποίων έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο εξής απαγορεύεται η βόσκηση.

Τέλος, όλοι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη λήψη προληπτικών μέτρων (παροχή ύδατος, δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά της οικίας, κλάδεμα των δέντρων κ.α.), να σχεδιάσουν τον τρόπο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προβαίνουν:

• Στην απόρριψη αναμμένων τσιγάρων
• Στη ρίψη βεγγαλικών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και τη γνωμοδότηση της Πυροσβεστικής
• Στο άναμμα υπαίθριων ψησταριών στην  ύπαιθρο  και  σε  χώρους  που υπάρχουν ξερά χόρτα
• Σε απόθεση απορριμμάτων στην ύπαιθρο, λόγω κινδύνου ανάφλεξης
• Στη στάθμευση των οχημάτων τους σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα διότι ελλοχεύει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από την εξάτμιση-καταλύτη.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε καπνό ή πυρκαγιά καλέστε ΑΜΕΣΑ την Πυροσβεστική στο 199 ή εναλλακτικά στο 112 δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Είναι χρέος όλων μας, να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση προστατεύοντας τα νησιά μας, τη χώρα μας, τους συμπολίτες μας, τις οικογένειες και τους εαυτούς μας και να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού τις ομορφιές της Πατρίδας γνωρίζοντας ότι, η αδιαφορία και η άγνοια μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες καταστάσεις».

rodiaki.gr