Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσει την Τετάρτη το μελτέμι στο Αιγαίο με εντάσεις στα 8 με 9 μποφόρ. Το μελτέμι καθώς διέρχεται τον ορεινό όγκο της Πελοποννήσου πνέει στην υπήνεμη δυτική πλευρά ως καταβάτης βορειοανατολικός, όπως συνέβη και στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Αυτής της συνιστώσας άνεμοι είναι θερμοί και ξηροί εκ φύσεως, και αποτελούν τους πιο επικίνδυνους ανέμους όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Οι μεγαλύτερες τραγωδίες δασικών πυρκαγιών που συνέβησαν στην Ελλάδα ήταν υπό συνθήκες καταβατικών ανέμων, Ηλεία 2007 (βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ καταβάτες) και Μάτι Αττικής 2008 (δυτικοί 8-9 μποφόρ καταβάτες).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ηλεία την Τετάρτη περιμένουμε επικράτηση βορειοανατολικού ρεύματος στα 4 με 5 μποφόρ, το οποίο θα εκτοξεύσει την θερμοκρασία στα πεδινά σε πολύ υψηλά επίπεδα 37-39 βαθμών Κελσίου, με την υγρασία να κατρακυλά κάτω από 20%.

Ηλεία: Εκ νέου επικίνδυνες συνθήκες πυρκαγιών Τετάρτη και Πέμπτη

Το μέτριο βορειοανατολικό ρεύμα θα διατηρηθεί κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ την Πέμπτη θα επικρατήσει βόρειο βορειοδυτικό και φαίνεται να ενισχύεται στα 6 μποφόρ, όπως βλέπουμε στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη ανέμων του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ηλεία: Εκ νέου επικίνδυνες συνθήκες πυρκαγιών Τετάρτη και Πέμπτη

Υπό τις συνθήκες πολύμηνης ανομβρίας που επικρατούν στην Ηλεία η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη.

Αποφύγετε κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Νεότερα στα δελτία καιρού και τις ενημερώσεις.

ileiakairos.gr