Γυμνό καλώδιο απο ρευματοκλοπή δείχνει ως αιτία της πυρκαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών το περασμένο Καλοκαίρι, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής.

Το 70 σελίδων πόρισμα παραδόθηκε στον εισαγγελέα Ναυπλίου και ενοχοποιεί το γυμνό καλώδιο από τη ρευματοκλοπή που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Αναγνώστης» και έγινε αφορμή για την έρευνα από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την «Αυγή», το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες και κάνει λόγο για περίπτωση παράνομης ρευματοκλοπής από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους – Μυκηνών και από το οποίο με επιφανειακό καλώδιο έπαιρναν παράνομα ρεύμα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και το περίπτερο των ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, ευθύνες για το συγκεκριμένο καλώδιο, που σε κάποια επίμαχα σημεία ήταν γυμνό, φέρουν τόσο η δημοτική αρχή όσο και το υπουργείο Πολιτισμού που ηλεκτροδοτούσε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, όπως ο τάφος του Ατρέα, με κλεμμένο από γεώτρηση ρεύμα.

Αμέσως μετά την πυρκαγιά και τις αποκαλύψεις του «Αναγνώστη», εκτός από την αυτοψία, οι αξιωματικοί του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πήραν καταθέσεις από το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα εξέτασαν τις αντιπυρικές ζώνες, τα μέτρα πυρασφάλειας και αν πράγματι ο χώρος είχε καθαριστεί από τα ξερά χόρτα. Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις περισσοτέρων από 60 ατόμων που έριξαν φως στα αίτια μιας πυρκαγιάς που το υπουργείο Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη επιχείρησαν να υποβαθμίσουν γνωρίζοντας προφανώς την εμπλοκή των υπηρεσιών τους στην υπόθεση της ρευματοκλοπής που κρυβόταν κάτω από το πούσι των Μυκηνών.

Σύμφωνα με την «Αυγή», στο πόρισμα της Πυροσβεστικής περιλαμβάνονται μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα, τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου μέσα στον περιφραγμένο χώρο. Σε όλο αυτό το τόξο, η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μια πιθανή πυρκαγιά που θα «κατέβαινε» από γειτονικό λόφο.

Ευθύνες προκύπτουν και για τον Δήμο Άργους, αφού, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αφενός ανεχόταν την ρευματοκλοπή από τη γεώτρησή του, αφετέρου αδειοδοτούσε τις καντίνες οι οποίες όφειλαν να έχουν δικές τους γεννήτριες ώστε να λειτουργούν νόμιμα στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου.