Ως μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων ετών σε επίπεδο πυρκαγιών χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

Ο εφιάλτης της Μόριας

Ο Γιώργος Ντίνος ειδικότερα αναφέρθηκε στη μεγάλη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι έπρεπε μέσα σε λίγα λεπτά να απομακρυνθούν από τη φλεγόμενη περιοχή. Όπως σημείωσε για τον ίδιο και για τους συναδέλφους του ήταν το δυσκολότερο περιστατικό που διαχειρίστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. «Εκείνες τις δύσκολες ώρες, έπρεπε μέσα σε πολύ μικρό  χρονικό διάστημα να διαχειριστείς την ασφάλεια και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους δεν γνώριζαν την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς. Αυτό έγινε σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και ευτυχώς καταφέραμε να βγάλουμε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες εκτός του φλεγόμενου καταυλισμού και να τους οδηγήσουμε σε ασφαλές σημείο».

«Οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι»

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Ντίνος στην ανταπόκριση των πολιτών σχετικά με ζητήματα που αφορούν την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία, σημείωσε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα τους τελευταίους μήνες ως προς αυτό τον τομέα, αφού όπως είπε οι πολίτες είναι θετικοί  στις εκκλήσεις της πυροσβεστικής και σέβονται πολύ περισσότερο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια τις απαγορεύσεις καύσης κλαδιών στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές περιοχές του νησιού για τη δημιουργία εθελοντικών πυροσβεστικών ομάδων οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι συνθήκες στο ΚΥΤ

Σε ό,τι αφορά στην παρουσία πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημερινό ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ, ο Γιώργος Ντίνος σημείωσε ότι υπάρχουν σε μόνιμη βάση 2 αυτοκίνητα με 4 πυροσβέστες οι οποίοι εναλλάσσουν τις βάρδιές τους ανάλογα με τις συνθήκες. «Οι συνθήκες στο ΚΥΤ είναι δύσκολες για όλους, όχι μόνο για τους πυροσβέστες που κάνουν βάρδια εκεί. Ευτυχώς υπάρχει ευαισθησία από την πλευρά της διοίκησης και έτσι οι συνάδελφοι μπορούν να μεταβούν στην υπηρεσία, η οποία είναι πολύ κοντά, για να πάνε τουαλέτα, ή να ζεστάνουν το φαγητό τους».

Αναβαθμίσεις και αλλαγή στέγης

Στα ευχάριστα νέα για την Πυροσβεστική υπηρεσία της Λέσβου το 2021, όπως ανέφερε ο Γιώργος Ντίνος, περιλαμβάνεται η ίδρυση νέας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή της Καλλονής, όπου αναβαθμίζεται το τοπικό κλιμάκιο. Παράλληλα προχωρούν όπως σημείωσε οι μεταστεγάσεις των υπηρεσιών σε Καλλονή και Πλωμάρι. «Η δημιουργία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Καλλονή, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη με δεδομένο ότι πλέον η Δυτική Λέσβος, μια περιοχή με μεγάλες δασικές εκτάσεις, αποκτά τη δική της ανεξάρτητη υπηρεσία και φυσικά θα υπάρξει και αύξηση του προσωπικού που υπηρετεί. Παράλληλα προχωρά και η μεταστέγαση της υπηρεσίας σε νέο χώρο, μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο.

Ανάλογη μεταστέγαση προχωρά και στο Πλωμάρι, όπου το τοπικό κλιμάκιο μετακινείται σε ένα αξιόλογο δημοτικό κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Μυτιλήνης για τις ανάγκες της υπηρεσίας», σημειώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου.

stonisi.gr