Ο πυροσβέστης Νικόλαος Παπαλεωνίδας – ο «Ίκαρος» της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης μιλάει για τα drones

16/01/2021
by
Ο πυροσβέστης Νικόλαος Παπαλεωνίδας - ο «Ίκαρος» της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης μιλάει για τα drones

Ο πυροσβέστης Νικόλαος Παπαλεωνίδας, επικεφαλής της ομάδας «Ίκαρος» της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, είναι από τους πρώτους του Σώματος που ξεκίνησε να «επιχειρεί» αξιοποιώντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ως γνωστόν, πρόκειται πλέον για έναν πολύτιμο σύμμαχο στα χέρια των διασωστών μας, προκειμένου να εντοπίζουν αγνοούμενα πρόσωπα.

Σε αυτές τις αποστολές, άλλωστε, μερικά λεπτά της ώρας μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της τραγωδίας, και τα drone, όπως μας λέει ο Νικόλαος Παπαλεωνίδας, που τα χρησιμοποιεί πλέον κατά κόρον, όχι μόνο για επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και επιτήρησης ευαίσθητων δασικών περιοχών. Και στο μέλλον, για ακόμα περισσότερες κρίσιμες αποστολές…

Το idrones είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του!

Idrones.gr: Πώς αλλάζει επιχειρησιακά η δυνατότητα εντοπισμού προσώπων με τη χρήση drone; Έχετε δει σημαντικές διαφορές;

Νικόλαος Παπαλεωνίδας: Τα μη επανδρωμένα συστήματα έχουν ενταχθεί επιχειρησιακά στο Πυροσβεστικό Σώμα και αποτελούν ένα ακόμα σύμμαχο μας στην αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας περιστατικών όπως: η έρευνα για αγνοούμενους  σε όλες τις πιθανές μορφές της, στις δασικές πυρκαγιές κ.α. Το Πυροσβεστικό Σώμα προχωράει μεθοδικά και στοχευμένα στην ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας με γνώμονα πάντοτε την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού πλούτου και την εν γένει Πολιτική Προστασία της πατρίδος μας.

Ο πυροσβέστης Νικόλαος Παπαλεωνίδας - ο «Ίκαρος» της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης μιλάει για τα drones

Οι δυνατότητες που μας δίνουν τα μη Επανδρωμένα Συστήματα αξιοποιούνται στο έπακρο για τον εντοπισμό προσώπων που αγνοούνται. Παρέχουν εναέρια επισκόπηση (scanning) μεγάλων περιοχών και αυξάνουν τις πιθανότητες για ανεύρεση των αγνοουμένων προσώπων. Μας δίνουν τη δυνατότητα να καθοδηγήσουμε τις ομάδες διάσωσης κοινοποιώντας τους την ακριβή τοποθεσία (γεωγραφικές συντεταγμένες) εντοπισμού των αγνοουμένων.

ΔΑΣΙΚΗ_ΠΥΡΚΑΓΙΑ.jpg

Ποια ειδική εκπαίδευση πρέπει να περνάνε οι πυροσβέστες για τον χειρισμό τους; Βλέπετε ενδιαφέρον από τους συναδέλφους σας;

Για να εκπαιδευθεί κάποιος Πυροσβεστικός υπάλληλος ως χειριστής μη Επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει να παρακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Πιστοποιημένο κέντρο εκπαίδευσης ΣμηΕΑ , κατά Υ.Π.Α, της Πυροσβεστικής ακαδημίας.   Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τόσο την βασική εκπαίδευση που απαιτείται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όσο και την εκπαίδευση Πυροσβεστικών εφαρμογών.

Το ενδιαφέρον των συναδέλφων μου είναι πολύ μεγάλο διότι γίνεται κατανοητό πλέον ότι τα μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στην καθημερινή ενασχόλησης τους σύμφωνα  με το πυροσβεστικό καθήκον.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.jpg

Έχετε να μας αναφέρετε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά που σας έχουν τύχει;

Τα μη επανδρωμένα συστήματα που διαθέτει η Μονάδα μου (3η Ε.Μ.Α.Κ Κρήτης) έχουν λάβει μέρος σε πλήθος συμβάντων  όπως: σε επιτήρηση ευαίσθητων δασικών περιοχών κατά την αντιπυρική περίοδο για τον εντοπισμό τυχόν έναρξης πυρκαγιάς  κ.α.  Δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό διότι πλέον είναι πάρα πολλά.

Οριοθετώντας όμως τη δράση των ΣμηΕΑ της Μονάδας μου, ως επικεφαλής  της ομάδας Ίκαρος 3ης Ε.Μ.Α.Κ τονίζω ότι  απαρτίζεται από έμπειρα και εκπαιδευμένα στελέχη ικανά να δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Πολιτική Προστασία της Πατρίδας μας.

Πυρκαγιά_σε_βιοτεχνία.png

Ποια μοντέλα προτιμώνται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις;

Σαφώς τα μοντέλα των μη Επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούμε διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση μιας αποστολής πλην όμως θέλω να αναφερθώ ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχή έκβαση μιας επιχείρησης είναι ο ανθρώπινος. Δηλαδή ο επαγγελματισμός και η κατάρτιση των έμπειρων συναδέλφων μου, οι οποίοι δρουν με μεθοδικότητα και συνέπεια πιστή στο καθήκον που τους έχει εμπιστευτεί η πολιτεία και οι θεσμοί.

Βεβαίως με την αυξανόμενη τεχνολογική εξέλιξη αυξάνονται και οι δυνατότητες των ΣμηΕΑ. Τις παρακολουθούμε και εξελισσόμαστε συνεχώς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

πλημμυρικά_φαινόμενα.jpg

Πώς διαβλέπετε το μέλλον σχετικά με την αξιοποίηση των drones για τις επιχειρησιακές σας δυνατότητες;

Η αξιοποίηση στο μέλλον των μη επανδρωμένων συστημάτων στην Πολιτική Προστασία της Πατρίδας μας θα είναι συνεχώς αυξανόμενη προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και σε άλλους τομείς , όπως στη μεταφορά διασωστικού ή και πυροσβεστικού εξοπλισμού,  αλλά και στην μετάδοση ζωντανής εικόνας από τη «θερμή ζώνη» στα κέντρα λήψης  αποφάσεων και συντονισμού καθώς  και στους επιχειρησιακούς παράγοντες που δρουν επί του πεδίου για μια ολοκληρωμένη και άμεση  πληροφόρηση.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην εμπιστοσύνη και στην ώθηση που μας παρείχε το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος συμβάλλοντας στην ουσιαστική πραγμάτωση της Ομάδας Ίκαρος της 3ης Ε.Μ.Α.Κ Κρήτης.

idrones.gr

Don't Miss

Πυρκαγιά στην Αχαΐα: Πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και Αττική στην Αχαΐα (Φώτο)

Πυρκαγιά στην Αχαΐα: Πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και Αττική στην Αχαΐα (Φώτο)

Πυρκαγιά στην Αχαΐα: Πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και Αττική στην
Κατερίνη: Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε ηλικιωμένο που καταπλακώθηκε από τοίχο μέσα στο σπίτι του

Κατερίνη: Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε ηλικιωμένο που καταπλακώθηκε από τοίχο μέσα στο σπίτι του

Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ηλικιωμένος στην Κατερίνη, όταν