Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα της μη χορήγησης των εξόδων μεταθέσεων σε αρκετούς συναδέλφους, είτε μετατίθενται εκτός τόπου συμφερόντων ως εξερχόμενοι της σχολής πυροσβεστών, είτε μετατίθενται πυροσβεστικοί υπάλληλοι εκτός τόπου συμφερόντων για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς υπηρεσιακές ανάγκες ή και ότανακόμα μετατίθενται στον τόπο συμφερόντων τους .

Συγκεκριμένα δεν έχουν χορηγηθεί έξοδα μετάθεσης σε εκατοντάδες πυροσβέστες, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους νεοπροσληφθέντες συναδέλφους που τοποθετούνται σε υπηρεσίες μακριά από το σπίτι τους, είτε με διάθεση είτε με τοποθέτηση. Σ αρκετές μάλιστα των περιπτώσεων κάποιοι απ’ αυτούς δεν έλαβαν τα έξοδα της μετάθεσης ενώ υπέστησαν και τις 2 περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση συναδέλφων πυροσβεστών που αποφοίτησαν από το Παράρτημα Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Πτολεμαΐδα τον Ιούλιο του 2019, διατέθηκαν στο Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων με έδρα την 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα Αττικής και τον Οκτώβριο τοποθετήθηκαν για τη στελέχωση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, κατά κύριο λόγο στη νησιωτική χώρα χωρίς να λάβουν τα έξοδα μετάθεσης ούτε από την μετάβασή τους από την Πτολεμαΐδα στην Αθήνα (1η ΕΜΑΚ) αλλά ούτε για την μετάβασή τους από την Αθήνα για τις υπηρεσίες (Σκιάθο, Κω, Σάμο, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Κεφαλονιά κ.α. ) που τελικά οριστικά κατέληξαν.

Επίσης το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί να μετακινήσει υπαλλήλους του για αρκετό χρονικό διάστημα σε διάφορες υπηρεσίες του Σώματος χωρίς καμία αποζημίωση.

Το ίδιο συμβαίνει και στους συναδέλφους που μετατίθενται με αίτησή τους σε διάστημα μικρότερο των ετών από την προηγούμενη μετάθεση. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι δεν δικαιούνται την αποζημίωση, εξαιτίας των περιορισμών που βάζει η νομοθεσία που ισχύει (άρθρο 157 του νόμου 4662/2020, άρθρο 15 του νόμου 2685/1999 κ.ο.κ.).

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο νόμος 4336/2015 (Μέρος Β΄ Άρθρο 2, Υποπαράγραφος Δ.9 Άρθρο 15), προβλέπει την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για το σύνολο των οδοιπορικών εξόδων των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, στο εσωτερικό της χώρας όμως, από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν έχουν υλοποιήσει την συγκεκριμένη διάταξη και παρατείνουν επ΄ αόριστο την έκδοση του. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη που δόθηκε σε ερώτηση βουλευτών του Κ.Κ.Ε. για τα οδοιπορικά έξοδα των πυροσβεστικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα το μόνο που διαπιστώνω είναι η εσκεμμένη και συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων που οδηγεί στον αποκλεισμό όλο και μεγαλύτερης μερίδας εργαζομένων από το δικαίωμα της αποζημίωσης των οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης, ενώ από την άλλη η πολιτική και φυσική ηγεσία καθυστερεί αδικαιολόγητα την έγκαιρη καταβολή τουςκαι την έκδοσή του Π.Δ. εδώ και περίπου χρόνια.

Συνέπεια αυτής της ολιγωρίας είναι ότι παραμένει ακόμη σε ισχύ ο απαράδεκτος περιορισμός των 4 ετών για την καταβολή των οδοιπορικών εξόδων σε περίπτωση 2ης μετάθεσης του υπαλλήλου μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα!

Για να εξαλειφθεί αυτή η αδικία πρέπει άμεσα να χορηγηθούν τα έξοδα μετάθεσης χωρίς κανένα περιορισμό σε όλους τους μετατιθέμενους, συμπεριλαμβανομένων και των εξερχόμενων από τις πυροσβεστικές σχολές καθώς επίσης και για τις περιπτώσεις αποσπάσεων ή μετακινήσεων μεγάλης διάρκειας και χωρίς τον απαράδεκτο περιορισμό των 4 ετών, σε μάκρυνες αποστάσεις, όταν οι συνάδελφοι αναγκάζονται να μετακομίσουν.

Δυστυχώς υποχρεώνομαι να πω τον πόνο μου ως παθών μέσα από αυτό το άρθρο, κρατώντας την ανωνυμία μου και εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου για το βήμα που μου δίνεται από την συντακτική ομάδα του alt.gr, γιατί και για αυτό το ζήτημα η στάση των πλέον αρμόδιων συνδικαλιστικών οργάνων από την Ομοσπονδία έως και το πιο μικρό πρωτοβάθμιο σωματείο είναι εντελώς αδιάφορη.

Είναι σαν να μην υπάρχει για όλους αυτούς το πρόβλημα των οδοιπορικών εξόδων. Αν δεν το αναδείκνυε συνεχώς η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, θα το ήξεραν μόνο όσοι πυροσβέστες το αντιμετωπίζουν,καλή ώρα σαν και μένα.

Ένας πυροσβέστης που διεκδικεί τα οδοιπορικά του έξοδα!

alt.gr