Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στο Κεραστάρι.

Ολη νύχτα και συνέχεια με το ξημέρωμα ως τώρα (μεσημέρι) ενώ έχει σβήσει η φωτιά, υπάρχουν ακόμα πυροσβεστικές δυνάμεις που ελέγχουν για τυχόν μικροεστίες και διαβρέχουν τον τόπο προς αποφυγή αναζωπύρωσης.

Το τοπίο είναι θλιβερό και αποκρουστικό. Ένα μεγάλο μαύρο πέπλο έχει κυριαρχήσει στην περιοχή. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχει καεί γύρω τα 500 στρέμματα. Στην μεγάλη πλειοψηφία είναι δασική έκταση ενώ υπάρχουν και κτήματα με καστανιές.

Το ευχάριστο όμως είναι ότι το δρύινο δάσος όπου σπανίζει, δεν έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά τα δέντρα. Από κει και πέρα ενδιαφέρον παρουσιάζει αλλά και μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, κάθε χρόνο αυτή την εποχή δημιουργείται συμβάν. Εδώ και 5 χρόνια η ίδια ιστορία. Και βέβαια δεν θεωρείται ότι υπάρχει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη περιοχή για φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα και για οποιαδήποτε άλλη μακρόπνοη επαγγελματική επένδυση.

Μιλάμε για κάποιο χέρι που ή “τρέφεται συναισθηματικά” από τέτοιες ενέργειες ή έχει κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό επαγγελματικής βιωσιμότητας και χρειάζεται αποψιλωμένο χώρο. Όπως και να έχει όμως αυτή η ενέργεια είναι πολύ επικίνδυνη και όπως αποδείχθηκε και με μεγάλο ρίσκο.

Θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες επαγρυπνήσουν και να λειτουργήσουν. Θα πρέπει οι κάτοικοι των ίδιων των χωριών να ενδιαφερθούν για τον συνετισμό τέτοιων ανθρώπων, ακόμα και της τιμωρίας τους όταν δεν επανέρχονται σε τάξη. Δεν μπορεί όμως πάντα να κυνηγούμε εχθρούς και φαντάσματα από εξωγενείς παράγοντες και να αφήνουμε στο απυρόβλητο τους ενδογενείς. Γι’ αυτό λοιπόν θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων μας γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος γενικά. Αυτή η εποχή είναι η πιο ύπουλη για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι γίνονται ενέργειες καθαρισμού αγρών χωρίς μέτρα με την ιδέα ότι χειμώνα έχουμε και ο δεύτερος είναι ότι αυτή την εποχή δεν είναι δυνατή η καθολική ετοιμότητα υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στην πυρόσβεση. Στο συγκεκριμένο περιστατικό και στην εξάπλωση της φωτιάς, έπαιξε μεγάλο ρόλο και μια άλλη φωτιά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή του Αθηναίου. Εκεί από εργασίες προφανώς που ανέφερα πιο πάνω, έμεινε χωρίς έλεγχο η φωτιά με αποτέλεσμα να εμπλακούν δύο πυροσβεστικά οχήματα για αυτή την εστία, που  αν ήταν και αυτά στο Κεραστάρι, ίσως να μην ξέφευγε.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα ύπαρξης Τοπικών Ομάδων Πυρασφάλειας και Πυροπροστασίας. Η χρησιμότητα ντόπιων ανθρώπων σε τέτοια συμβάντα αποτελούν κομμάτι της καλύτερης αντιμετώπισής του. Στο συγκεκριμένο συμβάν λοιπόν αισθητή και ουσιαστική ήταν η συμμετοχή του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης Ασέας. Ο Πρόεδρος και επικεφαλής της Ανδρέας Φράγκος μαζί με το μέλος της Κωνσταντίνος Κωστόγιαννης βρέθηκαν στο μέτωπο. Ενεπλάκησαν σε κάποια σημεία αλλά κυρίως με τις σωστές κατευθύνσεις τους λόγω γνώσης της περιοχής κατηύθυναν τα πυροσβεστικά οχήματα πιο γρήγορα. Το ίδιο έπραξε από τις Αραχαμίτες ο Κώστας Γ. Παπαδημητρίου. Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στο ΚεραστάριΗ επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στο Κεραστάρι

https://dimovaltetsiotikanea.blogspot.com/