Ένα ιδιαίτερο σεισμικό φαινόμενο σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή της Σάμης στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kefaloniapress.gr, η σεισμική κινητικότητα ξεκίνησε στις 01.53 τα ξημερώματα της Κυριακής με σεισμό μεγέθους με 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ για να συνεχιστεί με έναν ακόμη σεισμό των 4,2 Ρίχτερ λίγο αργότερα και περισσότερους από δέκα μικρότερους σεισμούς των 2 Ρίχτερ στη συνέχεια.

Κεφαλονιά: Περισσότεροι από 15 σεισμοί από τα ξημερώματα στην περιοχή της Σάμης – Τι λέει ο Τσελέντης

Αναφερόμενος στο φαινόμενο ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σημείωσε: «Σχετικά με τους σεισμούς Ανατολικά της Σάμης απαιτείται κάποια προσοχή γιατί είναι σε μία περιοχή με βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό που στο παρελθόν είχαμε μεγάλα γεγονότα».

Εξήγησε ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία και πανικό γιατί η Κεφαλονιά «σήμερα είναι καλά δομημένη αλλά απαιτείται λάβουμε τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας».

«Μεγαλύτερος φονιάς ο πανικός»

«Επαναλαμβάνω δεν έχουμε κάποιο σημάδι που να μας δείχνει ότι περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό επαναλαμβάνω ότι πρέπει να καταλάβετε ότι ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός. Το πιο πιθανό είναι το φαινόμενο να λήξει πολύ σύντομα με μικρά γεγονότα αλλά πρέπει πάντα αφού ζούμε σε μια απ’ τις πιο σεισμικά ενέργειες περιοχές της Ευρώπης να λαμβάνουμε τα μέτρα μας».

«Στην ευρύτερη περιοχή το Γεωδυναμικό έχει βάλει πάνω από 35 σεισμογράφους όλους συνδεδεμένους σε πραγματικό χρόνο με το υπολογιστικό μας κέντρου και είναι μία από τις πιο λεπτομερώς σεισμικά παρατηρούμενες περιοχές του κόσμου οπότε βλέπουμε το πως εξελίσσεται το φαινόμενο ώρα με την ώρα», συνέχισε και αποκάλυψε πως μεταβαίνει στο νησί με συνεργάτες του για να τοποθετήσει ειδικό όργανο που μετρά την έκκληση Ραδονίου.