Πανελλήνιες 2022: Σε ισχύ οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις από το επόμενο σχολικό έτος – Πότε θα διεξαχθούν.Πανελλήνιες 2022: Προκαταρκτικές εξετάσεις για Πυροσβεστική, Λιμενικό, Στρατιωτικές & Αστυνομικές Σχολές

Χθες, Δευτερα 7 Ιουνιου με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό ότι από τις πανελλήνιες 2022 οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες για τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι απαραίτητο να δίνουν προκαταρκτικές εξετάσεις το Φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, πριν τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου του εκάστου έτους θα διεξάγονται Προκαταρκτικές Εξετάσεις. Οι ΠΚΕ θα διεξάγονται το φθινόπωρο  ενώ θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά από το σχολικό έτος 2021-2022.Όσον αφορά τους υποψήφιους και τις υποψήφιες για τις πανελλήνιες 2021,ισχύουν όσα γνωρίζουν.

Οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ των παραπάνω υποψηφίων, καθώς και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες, θα καθορισθούν με τις σχετικές προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων (δηλαδή του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).

Τα συναρμόδια υπουργεία αναγκάζονται να προβούν σε αυτή την απόφαση λόγω του διπλού Μηχανογραφικού με το πρώτο να συμπληρώνεται τον Ιούνιο και το δεύτερο τον Αύγουστο. Το διπλό μηχανογραφικό θα ισχύσει από το επόμενό σχολικό έτος 2021-2022.

Τέλος, στις Πανελλήνιες 2022 οι βάσεις θα διαμορφωθούν και θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, δηλαδή τον Ιούνιο, όταν οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το πρώτο Μηχανογραφικό.

Αναλυτική ή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4777/2021 (ΦΕΚ 25 Α΄) θεσπίστηκε ότι από το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής, ο/η υποψήφιος/α πριν τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου εκάστου έτους θα πρέπει να γνωρίζει, πέραν της βαθμολογίας του/ης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, την ικανότητά του/ης ή μη στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) για τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά συνέπεια, αρχής γενομένης από το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022, η διεξαγωγή των ΠΚΕ θα πραγματοποιείται το φθινόπωρο του έτους, που προηγείται του έτους υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου. Συνεπώς, για τους υποψήφιους που θα υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο το σχολικό έτος 2021-2022, προκειμένου να εισαχθούν σε Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ΠΚΕ θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2021. Όσον αφορά τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ των παραπάνω υποψηφίων καθώς και τις λοιπές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν με τις σχετικές προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων (δηλ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).

Δείτε το επίσημο έγγραφο εδώ.