Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Οι… τρομακτικές θερμοκρασίες που θα ζήσει η χώρα μας τα επόμενα 24ωρα έχουν θέσει σε ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Χρυσοχοϊδης ενόψει καύσωνα: Θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Όπως είπε, το έργο τους θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες,

  • την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών,
  • την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών,
  • την παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη καθώς και
  • την προστασία των εργαζομένων.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών που θα γίνονται για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση. Παράλληλα επισήμανε ότι τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που πρόκειται να ληφθούν.

Σχετικά με τον επερχόμενο καύσωνα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ορθή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν οι περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Κολυδάς: Το επόμενο τριήμερο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 – 44 βαθμούς

Με την σειρά του, ο επικεφαλής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δήλωσε ότι «από την πλευρά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σας έχουμε πληροφορήσει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται επικίνδυνο, το οποίο πρόκειται να έχει μεγάλη διάρκεια. Οι πρώτες μας εκτιμήσεις μας, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 80%, είναι για την ερχόμενη Παρασκευή και κάθε τόσο θα αναθεωρούμε ενδεχομένως και τα επίπεδα θερμοκρασιών και τα επίπεδα – στα όρια του καύσωνα που θα διαρκέσει».

Όπως ανέφερε ο κ. Κολυδάς, «αν τριήμερο να δίνουμε τα όρια των θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές, τις οποίες με τα σημερινά δεδομένα το επόμενο τριήμερο θα φτάνουν το όριο των 42 -44 βαθμών, χωρίς να αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο να ξεπεραστούν».