Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ήταν ένα σοκ για όλους μας.Υμηττός SOS! Οι πυρκαγιές του Αυγούστου και τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμεΤεράστιες δασικές εκτάσεις έγιναν στάχτη, μεταξύ των οποίων και ένα από τα τελευταία περιαστικά δάση της Αττικής ,το δάσος Βαρυμπόμπης – Τατοΐου.

Τώρα πια είναι η ώρα της περισυλλογής αλλά και της προετοιμασίας.

Ο Υμηττός αποτελεί πλέον, το τελευταίο ίσως άκαυτο περιαστικό δάσος στην Αττική και οι ευθύνες για την διάσωσή του είναι πολύ μεγάλες.

Όμως ,δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου κατέστησαν, πλέον, σαφές ότι οι δασικές φωτιές σε πυκνά δάση είναι πολύ δύσκολα ανασχέσιμες .

Απαιτείται ένα πλαίσιο προληπτικών δράσεων πριν φτάσουμε στο σημείο μηδέν της έναρξης μιας πυρκαγιάς .Το περιαστικό δάσος οφείλει να γίνει μέρος μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας βιώσιμης διαχείρισης .

Χρειάζεται πλέον σχέδιο για τακτικές αποψιλώσεις και καθαρισμούς ,για περισσότερους δασικούς δρόμους αλλά και ήπιες γεωργικές και δασικές εκμεταλλεύσεις ,που μπορούν να λειτουργήσουν στο επίπεδο της κοινωνικής οικονομίας.

Στους πρόποδες του Υμηττού ,ακριβώς πάνω από τη μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, θα μπορούσε να δημιουργηθεί βοτανικός κήπος, που αποτελεί μια ήπια και οικολογική παρέμβαση.

Σχετικά με την απαραίτητη υποδομή, είναι γνωστό ότι χρειάζεται τοποθέτηση περισσότερων κρουνών σε κομβικά σημεία του βουνού.

Οι εθελοντικές ομάδες που επιτελούν σημαντικό και πολύπλευρο έργο για την προστασία του Υμηττού, χρειάζονται συντονισμό, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής τους και προσέλκυση νέων μελών.

Η φύλαξη και η προστασία του βουνού είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό από δημάρχους της περιοχής, που προσλαμβάνουν εποχιακό προσωπικό δασοπροστασίας και το οποίο όχι μόνο είναι ανειδίκευτο αλλά απασχολείται και σε άλλες θέσεις!!!

Πολύ συζήτηση έχει γίνει για τη δημιουργία δασαρχείου Υμηττού, με σκοπό την καλύτερη εποπτεία του.

Είναι ώρα επίσης να δούμε και το θέμα των εναλλακτικών και επιλεγμένων φυτεύσεων με δέντρα λιγότερο «πυρόφιλα» σε σχέση με τα πεύκα.

Το δάσος της Καισαριανής και η δουλειά που έχει κάνει η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών ( με τις πολλές εναλλακτικές φυτεύσεις που έχουν γίνει ),αποτελεί μια εξαιρετικά καλή πρακτική από όπου μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες και πρακτικές για το σύνολο του δάσους του Υμηττού .

Υπάρχουν βεβαίως και μια σειρά άλλων δράσεων όπως η χρήση νέων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μέσα από μια ουσιαστική διαβούλευση με τους ειδικούς .

H συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης -πανεπιστημίου, θα μπορούσε να δώσει σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την προστασία του δάσους.

H συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης -πανεπιστημίου, θα μπορούσε να δώσει σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την προστασία του δάσους.

Το βέβαιο είναι ότι ο αγώνας για τη διατήρηση -σωτηρία του Υμηττού τα επόμενα χρόνια ξεκινά από τώρα .

Ο αγώνας αυτός θα κριθεί από την έγκαιρη και επίμονη δουλειά που θα γίνει όλη την περίοδο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Ό,τι αφήνεται στην τύχη αργά ή γρήγορα καίγεται!

Δημήτρης Οικονόμου

Χειρουργός Οδοντίατρος

Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού