Οι γυναίκες στο πυροσβεστικό σώμα αποτελούσαν για πολλά χρόνια εξαίρεση. Και όταν υπάρχουν αντιμετωπίζουν ενίοτε τη δυσπιστία από απλούς πολίτες. Οι γυναίκες πυροσβέστες έρχονται για να σπάσουν τα στερεότυπα και να αναδείξουν ότι όλοι μπορούν να δουλεύουν σε ότι δουλεία θέλουν.

Στις ΗΠΑ συγκεκριμένα στο Πορτλαντ υπάρχει ένα πυροσβεστικό κάμπινγκ  το οποίο εκπαιδεύει γυναίκες πυροσβέστες. Αυτό το «πυροσβεστικό στρατόπεδο» διδάσκει σε νέες γυναίκες δεξιότητες πυροσβεστικής υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στην άγρια φύση, τη χρήση εύκαμπτου σωλήνα πυρκαγιάς και πολλά άλλα.

Γυναίκες πυροσβέστες - Υπάρχουν... ξεχωρίζουν αλλά πρέπει να αυξηθούν

Οι κατασκηνωτές σε αυτό το κάμπινγκ μαθαίνουν να εξασκούν σημαντικές δεξιότητες – άλλωστε, θα τις χρειαστούν σε ένα από τα πιο απαιτητικά και πρόσφατα συναφή επαγγέλματα της κοινωνίας, αυτό του πυροσβέστη. Το στρατόπεδο διευθύνεται από γυναίκες πυροσβέστες και οι παρευρισκόμενες είναι νεαρές γυναίκες ηλικίας 16 έως 21 ετών που εκπαιδεύονται στην Ακαδημία για να γίνουν πυροσβέστες.

Ντύνονται με εργαλεία επαγγελματικής ποιότητας, όπως μπότες, μακριά παντελόνια με τιράντες, κράνη και γάντια και προστασία ματιών, ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Άλλο παράδειγμα είναι μια γυναίκα πυροσβέστης στην Καλιφόρνια που το 20216 πέθανε, το όνομα της ήταν η Shawna Lynn Jones, 22 ετών, σε μια εποχή που οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο ένα μικρό ποσοστό πυροσβεστών στην Καλιφόρνια. Η Shawna ήταν μέλος ενός πληρώματος που ήταν στελεχωμένο αποκλειστικά από γυναίκες που υπηρετούσαν χρόνο, κερδίζοντας μόλις 2,56 $ την ημέρα ή 1 $ την ώρα κατά την ενεργό πυρόσβεση.

Ακόμη στην Καλιφόρνια δημιουργήθηκε το « Yosemite Women’s Fire Internship» που είναι μια συνεργασία μεταξύ του California Conservation Corps και του Yosemite National Park και της Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων, έχει ως στόχο να αλλάξει τους αριθμούς από γυναίκες πυροσβέστες. Φέτος το καλοκαίρι, έξι γυναίκες μέλη του CCC από ηλικίες 19 έως 24 ετών έγιναν δεκτά στο εναρκτήριο πρόγραμμα 10 εβδομάδων που διδάσκει στις γυναίκες βασικές δεξιότητες στη βασική πυρόσβεση, τη διαχείριση πυρκαγιάς και τις εργασίες με αλυσοπρίονο, ενώ τις συνδέει επίσης με μέντορες και ευκαιρίες δικτύωσης προετοιμαστείτε για μελλοντικές καριέρες πυρκαγιάς.

Γυναίκες πυροσβέστες - Υπάρχουν... ξεχωρίζουν αλλά πρέπει να αυξηθούν

Οι γυναίκες πυροσβέστες έχουν πλεονεκτήματα όπως λέει ο Σίμον Χόισεν, διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπόχουμ, οι γυναίκες αποτελούν «ατού» στο πυροσβεστικό σώμα, διότι διαθέτουν δεξιότητες που συχνά οι άνδρες δεν έχουν, για παράδειγμα στον διακριτικό χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. «Έχουν ένα υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης», λέει χαρακτηριστικά και δηλώνει αισιόδοξος ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες γυναίκες στο πυροσβεστικό σώμα.

Ένα σημαντικό επάγγελμα προσφοράς ανεξαρτήτως φύλου

Η Κέρστιν Σμιντ, εκπρόσωπος των γυναικών εργαζομένων στην συνδικαλιστική οργάνωση των πυροσβεστών, βλέπει πάντως μια αλλαγή της οπτικής στους κόλπους του επαγγέλματος της και παρατηρεί ότι πλέον οι επιχειρησιακές ομάδες της πυροσβεστικής στη Γερμανία τείνουν να γίνουν μεικτές. «Οι γυναίκες είναι πολύ καλές στις επιχειρήσεις της πυροσβεστικής. Είναι πιο ικανές στο multitasking, φέρνουν ηρεμία στην ομάδα και συχνά έχουν μια πιο συνολική κατάσταση στα πράγματα» λέει.

Γυναίκες πυροσβέστες - Υπάρχουν... ξεχωρίζουν αλλά πρέπει να αυξηθούν

sigmalive.com