Λέκκας: Το ρήγμα του Χορτιάτη μπορεί να δώσει σε ακραία περίπτωση σεισμό 6 Ρίχτερ.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, το εν λόγω ρήγμα είναι μικρότερο από αυτό της Βόλβης που ευθύνεται για τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ του 1978, προσθέτοντας πως «ο υπολογισμός των ακραίων ορίων που έχει το κάθε ρήγμα μας βοηθά στον σχεδιασμό των δομών και των κατασκευών στην περιοχή».

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «σπάνια ένα ρήγμα θα δώσει σεισμό κοντά στα όρια του γιατί δεν ενεργοποιείται σε ολόκληρο το μήκος του αλλά κατά τμήματα» , ενώ υπογράμμισε πως στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί επτά αξιόλογα ρήγματα τα οποία μπορούν να μας «διδάξουν» πολλά για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κατασκευάζονται τα κτήρια.

Υπενθυμίζεται πως ο σεισμός μεγέθους 3,4 Ρίχτερ σημειώθηκε την 29η Δεκεμβρίου τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλες τις γύρω περιοχές, καθώς το εστιακό βάθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν αρκετά μικρό.

Συγκεκριμένα το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 12 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης, με το εστιακό βάθος μόλις στα 6,5 χλμ., γεγονός που ανησύχησε τους περισσότερους.

Λέκκας: Το ρήγμα του Χορτιάτη μπορεί να δώσει σε ακραία περίπτωση σεισμό 6 Ρίχτερ
ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL