Βουλή: Υπερψηφίστηκαν έργα «υποδομής» στο Μάτι κόντρα στις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων.

Με ανθρώπους που έμειναν χωρίς σπίτι από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι να ζουν ακόμα σε σκηνές και κανένα έργο υποδομής να μην έχει γίνει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια στα καμένα, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έστησαν στη Βουλή μια νέα δικομματική αντιπαράθεση με αφορμή την κύρωση του Μνημονίου με την Κυπριακή Δημοκρατία για χρήση δωρεάς προς ανέγερση κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας κυρώθηκε τελικά στη Βουλή. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ανέφερε ότι το μνημόνιο αφορά σε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, μετά από συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τη Λευκωσία αλλά και τους τοπικούς δήμους, θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή «κοινωνικών κατοικιών» στη θέση Σκουφέικα της Ραφήνας, έκτασης 16 στρεμμάτων.

Όπως είπε, θα οικοδομηθούν περί τα 8.000 τετραγωνικά, δηλαδή περίπου 100 κατοικίες, με μέσο όρο 80 τμ η καθεμία.

«Γνωρίζω ότι οι ανάγκες στην Ανατολική Αττική είναι πολλές και για χώρους υγείας και για χώρους αποκατάστασης μέσω της κοινωνικής κατοικίας και τάξης στον χώρο [..] Ξεκινήσαμε από το Μάτι, θα επεκταθούμε και παραδίπλα και παντού» είπε ο κ. Ταγαράς και υποστήριξε:

«Μετά όμως τη συνεργασία και συνεννόηση, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων (να είναι) η κοινωνική κατοικία».

Προηγήθηκε κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ με κύρια σημεία, την αλλαγή του σκοπού της αρχικής συμφωνίας (επί ΣΥΡΙΖΑ), από την ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή, σε κοινωνικές κατοικίες «χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι», καθώς και για “φωτογραφική” διάταξη που επιτρέπει νυχτερινό κέντρο σε δασική περιοχή. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου ενώ η βουλευτής του κόμματος Θεανώ Φωτίου είχε αναφέρει ότι το Μάτι θα γίνει άλλη μια περίπτωση απευθείας αναθέσεων και ότι τα 10 εκατ. της Κύπρου, δυστυχώς, θα σπαταληθούν σε ένα λάθος έργο από τους “ημετέρους” του επιτελικού κράτους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι πληγές της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, στο Μάτι, είναι ακόμα ανοιχτές. Στο Μάτι ακόμη υπάρχει κόσμος που ζει στις κατασκηνώσεις μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια είπε ο κ. Κατσώτης ο οποίος επισήμανε την ανάγκη της περιοχής για ένα νοσοκομείο. Κατήγγειλε επίσης πως μέσω αυτής της συμφωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει έναν σχεδιασμό που ενισχύει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και τελικά στρέφεται ενάντια στους πυρόπληκτους και το περιβάλλον και γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει τη σύμβαση.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, υπογράμμισε ότι «παρόμοιες δωρεές δείχνουν το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει μνημονιακή Ελλάδα, που το κράτος δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει σε βασικές υποχρεώσεις του έναντι των κατοίκων του». Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της δωρεάς.

Σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι στον χώρο της δασικής αναψυχής, που επίσης χρηματοδοτείται από την κυπριακή δωρεά, θα υπάρχει και νυχτερινό “μπαρ”, ο κ. Ταγαράς διευκρίνισε ότι θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων για χρήση ως “αναψυκτηρίων”, επιτρεπόμενης της λειτουργίας τους υπό την επίβλεψη του παραχωρησιούχου, για να έχει κάποια έσοδα που θα πάνε αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση και προστασία του ίδιου του χώρου.

Για «σπέκουλα» που «έχει και τα όριά της» έκαναν λόγο, μετά τη συνεδρίαση, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «η ΝΔ, πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο», αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας. «Μετά από δυόμισι χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Βουλή: Υπερψηφίστηκαν έργα «υποδομής» στο Μάτι κόντρα στις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων

Πηγη:imerodromos.gr