Η Μπιλιάνα Ντεντσόβσκα, η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης και η νεότερη συνάδελφός της Μένκα Στογιανόσκα.

Η Μπιλιάνα Ντεντσόβσκα είναι η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης στην πΓΔΜ. Εκπληρώσατε τη λαχτάρα της παιδικής σας ηλικίας. Από τα “μικρά πόδια” ήθελε να φορέσει μια στολή και το όνειρό της έγινε πραγματικότητα το 2001 όταν έγινε στρατιώτης στη μονάδα Lions, τότε πήρε τη θέση του πυροσβέστη-διασώστη στην πυροσβεστική. Επειδή ήθελε προκλήσεις και ανθρωπότητα, αυτό το επάγγελμα ήταν κοντά στην καρδιά της.

– Δεν ήξερα ότι είμαι η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης και αυτό μου έδωσε ακόμα περισσότερη δύναμη και επιθυμία να σταθεί υπερήφανα δίπλα στους συναδέλφους μου – ήρωες – λέει η Μπιλιάνα και προσθέτει ότι το επάγγελμα είναι άνδρα και αυτό το καθιστά ακόμη πιο περήφανη.

Οι συνάδελφοι την αποδέχτηκαν χωρίς προκατάληψη και είναι μαζί τους σε κάθε παρέμβαση. Υπάρχει υποστήριξη, λέει, από την αρχή.

– Το επάγγελμα είναι επικίνδυνο και επικίνδυνο και εργαζόμαστε ομαδικά, απαιτείται πάντα βοήθεια – είπε η Μπιλιάνα, η οποία θυμάται ότι είδε δυσάρεστα αξιοθέατα, και έπρεπε να ενεργήσει και να παραμείνει μέτρια και δυνατή.

Η νεότερη συνάδελφος της πρώτης γυναίκας πυροσβέστης στην πΓΔΜ είναι η Μένκα Στογιανόσκα, η οποία κατά λάθος αποφάσισε να γίνει πυροσβέστης.

– Λατρεύω αυτό το επάγγελμα λόγω της βάσης της ύπαρξής του. Χρειάζεται βοήθεια κάπου και είμαστε εκεί για να δώσουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε.

Αλλά τι κάνει αυτό το επάγγελμα «αρρενωπό» που δεν μπορούσαν να κάνουν οι γυναίκες; Η φυσική δύναμη που θα χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες παρεμβάσεις.

– Ο εξοπλισμός είναι μεγάλος και βαρύς, απαιτεί μεγάλη αντοχή και αντοχή. Εδώ πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον βασικά κριτήρια. Ωστόσο, η πυρόσβεση είναι μια πολύπλοκη εργασία και επιτρέπει σε όλους μας να συνεισφέρουμε στην εργασία. Δεν υπάρχει επάγγελμα ανδρών ή γυναικών, η αγάπη και η αφοσίωση επιτρέπουν την προσαρμογή σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας και τονίζουν τις ατομικές ικανότητες – μας είπε η Μένκα.

Σήμερα, για να γίνετε πυροσβέστης, πρέπει να διαβάσετε τη διαφήμιση εργασίας του Δήμου των Σκοπίων, να υποβάλετε αίτηση με τα απαραίτητα έγγραφα, να περάσετε από μια φυσική εξέταση και μια συνέντευξη και, στη συνέχεια, να ακούσετε μαθήματα και να απαντήσετε σε εξετάσεις, στο τέλος θα μάθετε πρακτικές ασκήσεις. Αφού τα ξεπεράσετε, γίνετε πυροσβέστης και πηγαίνετε αμέσως σε παρεμβάσεις.

Η Μένκα εκπαιδεύει πολεμικές τέχνες και αυτό τη βοήθησε να αυξήσει τη δύναμη και την αντοχή, την ανοχή του πόνου, τον έλεγχο της αναπνοής, την επιμονή στην υπερνίκηση των ανατεθειμένων εργασιών.

– Τα οφέλη των πολεμικών τεχνών είναι αναμφίβολα μεγάλα σε κάθε μέρος της ζωής. Για παράδειγμα, μου διευκόλυνε το ανδρικό περιβάλλον – λέει η Menka.

Δεν αντιμετώπισε σοβαρούς φόβους λόγω του επαγγέλματός της.

Κατά τη διάρκεια ορισμένων ανακοινώσεων για παρεμβάσεις, είμαι όλοι σε ερωτηματολόγια που μας περιμένουν. Αλλά αισθάνομαι ασφαλής γιατί πιστεύω στους συναδέλφους μου. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι η επιτυχημένη εργασία – προσθέτει.

Η Μπιλιάνα Ντεντσόβσκα η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης και η νεότερη συνάδελφός της Μένκα ΣτογιανόσκαΗ Μπιλιάνα Ντεντσόβσκα η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης και η νεότερη συνάδελφός της Μένκα Στογιανόσκα

Πηγη: slobodenpekat.mk