Δήμοι: Χρηματοδότηση 18,4 εκατ. ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας. Δήμοι: Χρηματοδότηση 18,4 εκατ. ευρώ για δράσεις πυροπροστασίαςΗ κατανομή πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.

Ποσό 16,91 εκατ. ευρώ κατανέμεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) στους Δήμους της χώρας και 1,49 εκατ. ευρώ στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Η κατανομή πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε:

εκτέλεση έργων, εργασιών και προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων

– συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες

– υλοποίηση προληπτικών μέτρων

– ενίσχυση εθελοντικών δράσεων

– θέματα προμήθειας εξοπλισμού

λειτουργικά έξοδα – κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων/μηχανημάτων έργου.

Η συνολική χρηματοδότηση, ύψους 18,4 εκατ. ευρώ προς τους δήμους όλης της χώρας και τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής, εντάσσεται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει, επισήμως, τον Μάιο. Επισημαίνεται, δε, ότι για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, η ενίσχυση της προστασίας της φετινής αντιπυρικής περιόδου -από το Υπουργείο Εσωτερικών- γίνεται πολύ νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.

Τις αποφάσεις χρηματοδότησης υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους Δήμους όλες εκείνες τις θεσμικές διευκολύνσεις και τους απαραίτητους πόρους που θα τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών”.

Πηγη:fpress.gr