Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

Σε ένα μήνα αρχίζει η αντιπυρική περίοδος. Οι ειδικές μονάδες «δασοκομάντος», που κατά την Κυβέρνηση θα λύσουν τα προβλήματα δεν έχουν ακόμη προσληφθεί, να μην πούμε για κατάλληλη εκπαίδευση, οι Δήμοι μιλούν για μειωμένα κονδύλια, λόγω ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να προβούν αποτελεσματικά σε πολιτικές Πρόληψης και καθαρισμών βιομάζας, ενώ το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων είναι ασαφές.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Π.Σ. κατά το  2021 κάηκαν  συνολικά 1.332.140,67 στρέμματα «αγροτοδασικών» εκτάσεων.

Η πυρκαγιά στην Ηλεία  και οι χθεσινές 66  αγροτοδασικές πυρκαγιές, είναι «καμπανάκι» προειδοποίησης  για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η Πολιτεία οφείλει να είναι προετοιμασμένη, κύρια με εφαρμογή πολιτικών Πρόληψης, με  επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης του κινδύνου και, βέβαια, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που συστάθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές  του καλοκαιριού του 2021, και τα «φιλόδοξα» σχέδιά του, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος…

bloko.gr