Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Απανωτά είναι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα περιστατικά με δασικές και αγροτοδασικές φωτιές σε διάφορες περιοχές της χώρας που σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε επικίνδυνα πύρινα μέτωπα, προκλήθηκαν ζημιές και χρειάστηκε να εκκενωθούν χωριά, χωρίς καν να έχουμε εισέλθει ακόμη στην φετινή αντιπυρική περίοδο.

Το φαινόμενο αποδίδεται στο ότι φέτος η κακοκαιρία παρατάθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι δουλειές των αγροτών ήρθαν πίσω χρονικά με αποτέλεσμα αυτές τις ημέρες που έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες να σπεύδουν όλοι να καθαρίσουν τα κτήματά τους.

Η νομοθεσία βεβαίως είναι η ίδια ακόμη και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που απαγορεύεται κάθετα η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν την Πυροσβεστική πριν προβούν σε τέτοιες ενέργειες, να λαμβάνουν σχετική άδεια ανάλογα με τα καιρικά δεδομένα και την περιοχή που σκοπεύουν να το πράξουν αυτό και βεβαίως να φροντίζουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που ορίζονται από την νομοθεσία, αλλιώς οι διώξεις σε βάρος των παραβατών είναι βαρύτατες και επισείουν εξίσου βαρύτατα πρόστιμα.

Η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» καθώς και στην υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών». Πριν την καύση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.

Ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι πολίτες είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τα οικοπέδα τους από ξηρά χόρτα έως τις 30 Απριλίου.

news247.gr