Άσκηση επί χάρτου, για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, με την επίβλεψη της Περιφερειακής Διοίκησης που εδρεύει στη Σύρο.

Πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών (Δασαρχείο, Στρατός, Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια και Δήμος Ρόδου) καθώς και των εθελοντικών ομάδων που εμπλέκονται σε μια πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το σενάριο, οι υπηρεσίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στους πρόποδες της Φιλερήμου, κοντά στο νεκροταφείο της Ιαλυσού, σε ημέρα με δείκτη επικινδυνότητας 5 και με βόρειο άνεμο που κατηύθυνε τη φωτιά προς την κορυφή του κατάφυτου λόφου και τον πολυσύχναστο αρχαιολογικό χώρο.
«Κάθε υπηρεσία έχει το δικό της ρόλο σε μια φωτιά. Ο σκοπός της άσκησης είναι να δρούμε παράλληλα και να συνεργαζόμαστε» εξήγησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, πύραρχος Νικήτας Βενιός.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από την 1η Μαΐου έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος κατά την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ύπαιθρο μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ( πχ κάψιμο ξερών χόρτων και θερμές εργασίες), ενώ οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν για την καθαριότητα των ιδιοκτησιών τους. Η Υπηρεσία έχει ενισχυθεί με εποχικό προσωπικό και έχουν ξεκινήσει οι περιπολίες σε διάφορα σημεία του νησιού και η λειτουργία του εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στην Απολακκιά.

ertnews.gr