Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και με την καθοδήγηση του προϊσταμένου του, Αρχιπυροσβέστη Ελευθέριου Κουμάνδαρου, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφει κινητικότητα στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων όλων των εθελοντών πυροσβεστών. Σκοπός είναι τα στελέχη του να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής.

Στις 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στη διαδικασία προσέγγισης και απεγκλωβισμού ατόμων μετά από τροχαίο ατύχημα.

Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης αποτελείτο από:
– Θεωρία με περιγραφή των συνθηκών που θα συναντήσει ο πυροσβέστης διασώστης κατά την προσέγγιση στο συμβάν – πεδίο, διασωστικά εργαλεία και χρήση αυτών, ενέργειες και διαδικασίες, ανάθεση ρόλων, συμπεριφορά πυροσβεστών διασωστών.
– Ανάγκη και εφαρμογή του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για τους πυροσβέστες διασώστες.
– Προσέγγιση και ακινητοποίηση οχήματος.
– Επικοινωνία και στήριξη εγκλωβισμένου.
– Διαδικασία απεγκλωβισμού.
– Ακινητοποίηση και παράδοση τραυματία στο ΕΚΑΒ.
– Συγκέντρωση εργαλείων, υλικών και αποχώρηση.
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν εθελοντές πυροσβέστες που υπηρετούν στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών, αλλά και εθελοντές που αναμένουν την πιστοποίησή τους μετά την επιτυχή εξέταση του πρόσφατου σχολείου εκπαίδευσης.

«Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών, με διαρκή εκπαίδευση και καθολική συμμετοχή, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας, ενεργεί με ταχύτητα και αμεσότητα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας», εξηγεί ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο οποίος υπήρξε εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης και λειτουργίας της εθελοντικής δομής των Κροκεών, ενώ αποτελεί θιασώτη και πρεσβευτή, γενικότερα, του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα στη Λακωνία.

lakonikos.gr