Συνεχίζει να καίει για 12η ημέρα η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, που ξεκίνησε από πτώση κεραυνού.

Η φωτιά καίει στη θέση Τσακατούρα, ανάμεσα στην Βωβούσα Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών προς την πλευρά που γειτνιάζει με το Αρκουδόρεμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και δεν έχει οριοθετηθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr πριν μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές έκαναν εκκλήσεις για να αποσταλεί το ειδικό ελικόπτερο Erickson S-64, καθώς το σημείο της φωτιάς είναι δύσβατο και η το έδαφος ιδιόμορφο.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Γρεβενών Αντώνης Καλαϊδόπουλος, το σημείο της φωτιάς είναι αρκετά δύσβατο και τα πεζοπόρα τμήματα χρειάζονται αρκετή ώρα για να το προσεγγίζουν.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊδόπουλο, η φωτιά έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ παρουσιάζονται καπνοί και μικροεστίες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.
Στην κατάσβεση συμμετέχουν 7 πυροσβέστες από τα Γρεβενά, 7 από την Κοζάνη και 7 άνδρες από το νεοσύστατο τμήμα δασοκομάντος, που εδρεύει στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι έρπουσα καίει χαμηλή βλάστηση και τα ξερόκλαδα, ενώ τα ρόμπολα και η μαύρη πεύκη, που αποτελεί την κυρίως βλάστηση του δάσους, μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν.

Σημειώνεται, ότι στο οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά προστατευόμενα. Αετοί, γεράκια, γερακίνες, βίδρες, ζαρκάδια και αγριόγατοι, αρκούδες και πολλά άλλα απειλούνται από τις φλόγες και την καταστροφή του πολύτιμου βιοτόπου τους.

ethnos.gr