Η Ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Πυροσβεστικής (ΣμηΕΑ) SARISA έκανε έντονα την εμφάνισή της κατά τις πρόσφατες ασκήσεις της Πυροσβεστικής του ΕΚΑΒ και της 6ης ΕΜΑΚ στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας.

Ειδικά κατά τις επιχειρήσεις στο ΓΚΝΠ “Ο άγιος Ανδρέας” το drone της πυροσβεστικής έκανε πτήση διαρκείας καταγράφοντας και δίνοντας δεδομένα για το πεδίο των επιχειρήσεων.

Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο για την πυρόσβεση όσο και για την έρευνα και διάσωση, όπως, το Σ.μη.Ε.Α. Sarisa, Ελληνικής κατασκευής, έχει τρείς ιδιαίτερες ικανότητες, στην εναέρια επιτήρηση, στην έρευνα και διάσωση και ακόμη στη μεταφορά υλικών. Το μεγάλο drone μεταφοράς υλικών είναι μια ενισχυμένη κατασκευή με επιπρόσθετους έλικες και δυνατότητα ανύψωσης υλικών εως και 20-25 κιλά. Το κόστος του εν λόγω drone ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Το drone παρακολούθησης καταγραφής και έρευνας, μαζί με τα παρελκόμενά του εκτιμάται πως ξεπερνά σε αξία τα 40.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο drone “έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επιτήρηση των δασικών εκτάσεων ή στις περιπτώσεις που χρειάζεται επέμβαση για τη διάσωση ανθρώπουε και σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει εικόνα, είτε στον συντονιστή που είναι στο έδαφος, είτε στο Συντονιστικό Κέντρο που εδρεύει στην Αθήνα. Εχει τη δυνατότητα να πετάει σε ύψος 5.000 μέτρων, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων, με ταχύτητα εως και 80 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η κάμερά του είναι πολύ εξελιγμένη με μεγάλη ευκρίνεια και δυνατότητα εστίασης.

Το drone της πυροσβεστικής “σαρώνει” το πεδίο επιχειρήσεων

thebest.gr