Σήμερα το τέταρτο πρωτότυπο από το αμφίβιο πυροσβεστικό αεροσκάφος AG600M ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση στο Zhuhai, στην κινέζικη επαρχία Guangdong. Κατά τη διάρκεια της 17λεπτης πρώτης του πτήσης, όλα τα συστήματα του αεροσκάφους λειτούργησαν ικανοποιητικά. Η πρώτη αυτή πτήση σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας πτητικών δοκιμών και των τεσσάρων πρωτοτύπων AG600M για την απόκτηση πολιτικού πιστοποιητικού του τύπου.

Με την κωδική ονομασία Kunlong (“δράκος του νερού” στα κινεζικά), η οικογένεια AG600 έχει αναπτυχθεί για ρόλους πολιτικής προστασίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών, τη θαλάσσια έρευνα και διάσωση και άλλες κρίσιμες αποστολές. Το AG600M μπορεί να απογειωθεί με μέγιστο βάρος 60 τόνων, με δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων νερού. Μπορεί επίσης να πετάξει χαμηλά και αργά, ώστε να ρίχνει το νερό με ακρίβεια.

Ο κινεζικός αεροδιαστημικός όμιλος AVIC προγραμματίζει να λάβει το πιστοποιητικό τύπου για το AG600M μέχρι το 2024, ενώ οι αρχικές παραδόσεις μικρών παρτίδων αναμένονται το 2025.

ptisidiastima.com