Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η άσκηση σεισμού με την ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ Λασίθι 2023» που έλαβε χώρα σήμερα (10/03) το πρωί στο κτίριο του Δημαρχείου Ιεράπετρας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας.

Η άσκηση σύμφωνα με το σενάριο προέβλεπε ότι μετά από σεισμό μεγέθους 6 ρίχτερ, που έγινε σε θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας, προκλήθηκε πυρκαγιά στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση έρευνας, διάσωσης και απεγκλωβισμού ατόμων.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι υπάλληλοι που εργάζονται στο κτίριο του Δημαρχείου και οι φορείς και οι υπηρεσίες που συνεργάστηκαν με το Δήμο και την Πυροσβεστική ήταν η Αστυνομία, η Δημοτική αστυνομία, το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός, η Λέσχη φίλων τετρακίνησης Ιεράπετρας, οι Ραδιοερασιτέχνες Ιεράπετρας, ο Σύλλογος ανάπτυξης Αγίου Ιωάννη κ.α.

Σκοπός της άσκησης ήταν η επαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων του Δήμου σχετικά με τις κατάλληλες ενέργειες αντισεισμικής προστασίας, η εξάσκηση του προσωπικού της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιεράπετρας στην εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με τη συνδρομή εμπλεκόμενων αρχών, υπηρεσιών και φορέων καθώς και η βελτίωση της συνεργασίας των φορέων πολιτικής προστασίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας μετά το πέρας της άσκησης ετοιμότητας ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και από την άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, τον Διοικητή κ. Δημήτριο Καλιοντζή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανέφερε τα εξής:

«Για πρώτη φορά πραγματοποιείται μια τόσο καλά οργανωμένη επιχείρηση με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιεράπετρας στο Δημαρχείο Ιεράπετρας.

Στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται πάντα η λήψη όλων των προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων μας όσο και των πολιτών.

Ασκήσεις ετοιμότητας, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του Δημαρχείου και αφορά το ενδεχόμενο σεισμού, συμβάλουν ώστε να αντιμετωπίζουμε περιστατικά εκτάκτου ανάγκης με οργανωμένο τρόπο για την αποφυγή πανικού, όπως μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η ενημέρωση, ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η συνεργασία είναι τα βήματα που ακολουθούμε για να είμαστε πάντα έτοιμοι.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου, βρίσκεται πάντα σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους φορείς. Καταγράφουμε ανάγκες και προσπαθούμε να προσφέρουμε τα αναγκαία, κάτι το οποίο πράττουμε διαρκώς.

Ευχαριστούμε τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αρχιπύραρχο κ. Γεώργιο Τσικαλά για την παρουσία του και τη στήριξη της δράσης καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στη σημερινή άσκηση για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή της.»

cna.gr