Η Scania συνδυάζει έναν… τερατώδη V8 κινητήρα diesel 16,4 L με έναν ηλεκτροκινητήρα και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Στο άκουσμα της σειρήνας ενός πυροσβεστικού οχήματος, τις περισσότερες φορές – δυστυχώς – βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παλιά, ταλαιπωρημένα, οριακά αποδοτικά, για το ρόλο που καλούνται να υπηρετήσουν, βαριά οχήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, η λύση της Scania μοιάζει… από άλλο πλανήτη. Η σουηδική εταιρεία χρησιμοποιεί ένα plug-in hybrid κινητήριο σύνολο, το οποίο τοποθετεί στο σασί της εξειδικευμένης σε βαριά οχήματα γερμανικής εταιρείας Titan Spezialfahrzeugbau και το αποτέλεσμα είναι ένα υπερσύγχρονο πυροσβεστικό όχημα… 1.150 PS!

Το εξωπραγματικό νούμερο ισχύος προκύπτει από τον ισχυρότατο V8 κινητήρα diesel 16,4 L της Scania, που αποδίδει 770 PS και τον ηλεκτροκινητήρα που προσφέρει συνεχώς 313 PS, ενώ μπορεί να αποδώσει μέχρι και 381 PS για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η μπαταρία του πυροσβεστικού έχει ενεργειακή χωρητικότητα 104 kWh και σύμφωνα με την εταιρεία, έχει τη δυνατότητα να μετακινεί αμιγώς ηλεκτρικά το όχημα στις «απλές», καθημερινές μετακινήσεις του.

Το συγκεκριμένο μέσο πυρόσβεσης έχει σχεδιαστεί για αεροδρόμια, με διπλό στόχο. Αφενός να μπορεί άμεσα να επιλαμβάνεται των περιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν, αλλά και να «ικανοποιεί» την απαίτηση για μηδενικές εκπομπές ρύπων στην καθημερινή λειτουργία «ρουτίνας».

caranddriver.gr