Η εκπαίδευση, η ετοιμότητα, η ενεργοποίηση των πολιτών, η συνεργασία φορέων στα θέματα πολιτικής προστασίας, αναδείχτηκαν μέσα απο την διακλαδική άσκηση ΠΥΡΑΝΘΟΣ 2023 που διεξήχθη στο Βαθύ Γυθείου το απόγευμα της Τετάρτης. 29 Μαρτίου 2023.

Η άσκηση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία είχε ως σενάριο την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, τροχαίο ατύχημα με εγκλωβισμό δύο ατόμων, εκκένωση μεγάλου ξενοδοχείου και μεταφορά των τραυματιών με σκάφος του λιμενικού.

Την παρακολούθησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Διοργανώθηκε απο τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, Αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Γραφάκο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στα θέματα Πυροσβεστικής Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας και απο τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Χειρουργικής του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με τίτλο «Παγκόσμια Υγεία-Ιατρική των Καταστροφών» Εμμανουήλ Πικουλή.

Σημαντική ήταν η προσπάθεια που κατέβαλλε και ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός.

Ελαβαν μέρος πολλοί φορείς όπως το Πυροσβεστικό Σώμα με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Γυθείου, Σπάρτης, Αρεόπολης και τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Δομές Ευρώτα, Πετρίνας και Κροκεών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής «Παγκόσμια Υγεία-Ιατρική των Καταστροφών», η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός, οι Διευθύνσεις και τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του νομού Λακωνίας και οι Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ο.Δ., Ε.Ε.Σ. & Ραδιοερασιτέχνες).

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης διαπιστώθηκε οτι υπάρχει μεγάλος βαθμός ετοιμότητας, η άψογη οργάνωση του συντονισμού των επιχειρησιακών συναρμόδιων φορέων, στο πεδίο που εξελίχθηκε το σενάριο, η καλή λειτουργία και οι αυξημένες δυνατότητες του εξοπλισμού των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Φορέων που έλαβαν μέρος στην άσκηση αλλά και η μεγάλη ευαισθητοποίηση και σωστή εκπαίδευση της κοινωνίας.

Εντυπωσίασε η διακλαδική άσκηση ετοιμότητας “ΠΥΡΑΝΘΟΣ 2023” στο Βαθύ Γυθείου Εντυπωσίασε η διακλαδική άσκηση ετοιμότητας “ΠΥΡΑΝΘΟΣ 2023” στο Βαθύ Γυθείου Εντυπωσίασε η διακλαδική άσκηση ετοιμότητας “ΠΥΡΑΝΘΟΣ 2023” στο Βαθύ Γυθείου Εντυπωσίασε η διακλαδική άσκηση ετοιμότητας “ΠΥΡΑΝΘΟΣ 2023” στο Βαθύ Γυθείου Εντυπωσίασε η διακλαδική άσκηση ετοιμότητας “ΠΥΡΑΝΘΟΣ 2023” στο Βαθύ Γυθείου Εντυπωσίασε η διακλαδική άσκηση ετοιμότητας “ΠΥΡΑΝΘΟΣ 2023” στο Βαθύ Γυθείου

Φωτο – Konstantinos Grafakos

ertnews.gr