Η ομάδα αντιμετώπισης και διαχείρισης Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών Περιστατικών της 6ης ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική ΒΙΠΕ Πατρών σε άσκηση ετοιμότητας.

Συναγερμός ήχησε στις εγκαταστάσεις εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Πατρών, χθες το πρωί Τετάρτη 5/04/2023, όταν διαπιστώθηκε διαρροή ψυκτικού υγρού ΝΗ3. Βοηθός χειριστή του μηχανοστασίου πηγαίνει να ελέγξει τον χώρο, αγνοώντας το μέγεθος της διαρροής και τον κίνδυνο που διατρέχει και προσεγγίζει το σημείο της βλάβης. Στην προσπάθειά του να κλείσει χειροκίνητα τη βάνα, χάνει τις αισθήσεις του παρά το γεγονός πως φορά μάσκα προσώπου. Η μεγάλη ποσότητα υγρής ουσίας που έχει πέσει στο πάτωμα εξαερώνεται.

Στο εργοστάσιο σπεύδει η ειδική ομάδα αντιμετώπισης και διαχείρισης Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών Περιστατικών (ΧΒΡΠ) της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας και πυροσβέστες της ΠΥ ΒΙΠΕ Πατρών. Οριοθετούναι ζώνες κινδύνου, καυτή – θερμή – ψυχρή και στήνονται γραμμές απολύμανσης.

Πυροσβέστες φορώντας τον ειδικό εξοπλισμό, φτάνουν στον χώρο και παίρνοντας μετρήσεις με ειδικό ανιχνευτή αερίων, εντοπίζουν το είδος του αέριου που διαχέεται εκτός και εντός της εγκατάστασης του μηχανοστασίου και εντοπίζουν τη διαρροή σε σωλήνα σύνδεσης βάνας, αλλά και τον λιπόθυμο υπάλληλο. Ενεργοποιείται η ομάδα διάσωσης που τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Μετά την απολύμανσή του, παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίζεται στο νοσοκομείο. Η ομάδα επέμβασης έχει ήδη διακόψει τη διαρροή, αποτρέποντας τα χειρότερα.

Πρόκειται για το σενάριο άσκησης της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, που πραγματοποιήθηκε, στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ στη ΒΙΠΕ, με επικεφαλής τον διοικητή της Μονάδας, αντιπύραρχο Θεόδωρο Φιλιππόπουλο.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, ο περιφερειακός διοικητής Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Χριστόφορος Μπόκας, ο διοικητής Αχαΐας, αντιπύραρχος Αργύρης Φαλίδας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νίκος Γυφτάκης.

Άσκηση ετοιμότητας από την ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική ΒΙΠΕ Πατρών

Πηγη:pelop.gr