Την ακτινογραφία των ελλείψεων της Πυροσβεστικής σε έμψυχο υλικό και υλικοτεχνικά μέσα, έκανε μέσω του Αθήνα 984 ο Δημήτρης Σταθόπουλος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος(ΠΟΕΥΠΣ) ενόψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την Πρωτομαγιά.

Μιλώντας στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, έθεσε όλα τα ζητήματα του κλάδου σε σχέση με την πρόληψη και την υπηρεσιακή ετοιμότητα, χτυπώντας καμπανάκι για τις δυσκολίες της αντιπυρικής περιόδου με φόντο την κλιματική κρίση και τις αυξημένες απαιτήσεις.

«Έρχεται μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπουν τα σχετικά μοντέλα. Ο σχεδιασμός του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης έχει αλλάξει εδώ και 5 χρόνια με στόχο να είναι περισσότερο αποτελεσματικός και η κατάσβεση των εστιών να επιτυγχάνεται μέσα στο πρώτο 24ωρο, πριν εξαπλωθούν και πάρουν μη αντιμετωπίσιμες διαστάσεις (mega fires)» είπε ο κ Σταθόπουλος.

Όπως κατήγγειλε «παραμένει αμετάβλητος ο αριθμός των εναέριων μέσων με μισθωμένα αεροσκάφη όλων των τύπων για τη χρήση από 14.100 άτομα, παρότι είναι γνωστό πως δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών… Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού που φτάνει στα 48 χρόνια, η παλαιότητα των υποδομών και του μηχανικού εξοπλισμού, αφού διαθέτουμε γηρασμένα οχήματα και αεροσκάφη».

Η μεγαλύτερη αγωνία όμως των πυροσβεστών, έχει να κάνει με το εύρος της διασποράς των υπηρεσιών ανά την επικράτεια σε συνάρτηση με το διαθέσιμο προσωπικό που τις περισσότερες φορές καλείται να κάνει αγώνα δρόμου για να δώσει το παρών σε 10 ή 15 μεγάλες εστίες που μαίνονται την ίδια ώρα.

«Κάθε χρόνο γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές και υπερβάλλουμε εαυτούς διότι διαφορετικά το παιχνίδι θα χαθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «πρέπει άμεσα να προσληφθούν 3.500 νέοι πυροσβέστες», σημειώνοντας πως «οι διαδικασίες έπρεπε να είχαν αρχίσει από την περασμένη χρονιά, προκειμένου να καλυφθούν κλιμακωτά οι αναγκαίες θέσεις».

Σε μια χαρτογράφηση των δράσεων και των αναγκών τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και στα μετόπισθεν, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος(ΠΟΕΥΠΣ) αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στο έργο των εθελοντών, ενώ σημείωσε πως η χείρα βοηθείας από ξένα κράτη, πάσχει σε οργανωτικό επίπεδο.

«Μας βοηθούν τα μέγιστα οι 4.000 εθελοντές, όπως και συνάδελφοι από άλλες χώρες που έρχονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πρόκειται ωστόσο γιαμια βοήθεια που είναι ακόμη στα σπάργανα… Στην ουσία οι ξένοι πυροσβέστες αποκομίζουν εμπειρία στην Ελλάδα και σε αντάλλαγμα μας δίνουν τεχνογνωσία. Αυτό οφείλεται στο ότι στις χώρες τους, στη Γερμανία, τη Σουηδία ή στη Φινλανδία δεν εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ενώ εδώ διαθέτουμε 86 εναέρια μέσα, στη Γερμανία υπάρχουν μόνον 2! Ακόμα και στη γειτονική μας Ρουμανία, οι συνθήκες διαφέρουν σε σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα. Οι Φινλανδοί μας εκμυστηρευόντουσαν πως όταν εκδηλωθεί φωτιά σε κάποια ξερόχορτα, παρακαλούν να περάσει στο δάσος ώστε να σβηστεί άμεσα από την υγρασία» κατέληξε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Δημήτρης Σταθόπουλος.