Θέμα χρόνου είναι η εγκατάσταση του πρώτου από τα συνολικά τρία ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές που θα τοποθετηθούν στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Μπάμπη Στεργιάδη, ο οποίος μίλησε στο GRTimes, «μέχρι τις αρχές του Ιουνίου θα τοποθετηθεί το πρώτο ραντάρ», το οποίο -σε περίπτωση ανίχνευσης καπνού στο Σέιχ Σου- θα αποστέλλει άμεση ειδοποίηση στην Πυροσβεστική.

«Έως τον Δεκέμβριο, θα έχουμε πλήρη λειτουργία του συστήματος των ραντάρ, τα οποία θα είναι συνολικά τρία και θα αποτελέσουν ακόμη ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε το δάσος», διευκρίνισε ο κ. Στεργιάδης επισημαίνοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιαστικού δάσους, αλλά και όλων των δασικών εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της ΠΚΜ.

«Σε αντίθεση με τα δάση δρυός, που τα συναντούμε στο βόρειο κομμάτι της Περιφέρειάς μας και προς τα σύνορα με τις γειτονικές μας χώρες, εκείνα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, είναι τα πευκοδάση. Τέτοια είναι το Σέιχ Σου, αλλά και όσα βρίσκονται στα τρία “πόδια” της Χαλκιδικής και σε περιοχές των Σερρών και της Πιερίας». Ο λόγος που τα δάση αυτά βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ΠΚΜ, είναι το γεγονός ότι τα πεύκα που συναντώνται σε αυτά αποτελούν εύφλεκτα δένδρα και μέσω αυτών, μπορεί να διαδοθεί ραγδαία μία πυρκαγιά.

Η συνολική θωράκιση από τις πυρκαγιές

Με το κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ που προστέθηκε στα 60 εκατ. τα οποία ήδη προϋπήρχαν στα ταμεία της ΠΚΜ για την πυροπροστασία, οι ιθύνοντες της Περιφέρειας πραγματοποίησαν παρεμβάσεις όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και θα συνεχίσουν να τις προσαρμόζουν, ανάλογα με τις καιρικές και γεωμορφολογικές συνθήκες (καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δημιουργία του Fly Over), προκειμένου η πόλη να θωρακιστεί από τις απειλές των πυρκαγιών.

«Το σχέδιο με τη φύτευση βραδυφλεγών φυτών παραμένει στο πλάνο μας. Πολλά από τα συγκεκριμένα φυτά διατηρούνται σε αρκετά σημεία του περιφερειακής οδού, περιορίζοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς από πεταμένα τσιγάρα», εξήγησε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στεργιάδης, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως τα βραδυφλεγή φυτά, όπως οι πικροδάφνες, θα συνεχίσουν να φυτεύονται στα πράνη του οδικού δικτύου, το οποίο θα αναδιαμορφώνεται συνεχώς λόγω του Fly Over.

Επιπλέον, σημαντική ήταν η συνδρομή του προγράμματος προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero, που εκπόνησαν από κοινού τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας αλλά και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, που αφορά σε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης βιομάζας στις δασικές εκτάσεις. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπροσθέτως, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης προχωρά γοργά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και στη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου, ώστε να κινούνται πιο εύκολα μέσα και έξω από τα δάση, τα πυροσβεστικά οχήματα.

Στα μέτρα πρόληψης προστίθενται και οι τουλάχιστον 80 από τους συνολικά 500 ανθρώπους της ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων), τους λεγόμενους «δασοκομάντος», οι οποίοι θα υποστηρίζονται από μια ομάδα επιστημόνων – Δασολόγων και θα ενισχύσουν το έργο των πυροσβεστών.

Παράλληλα, τις ημέρες κατά τις οποίες θα παρατηρείται αυξημένη επικινδυνότητα, οι μονάδες των εθελοντών πυροσβεστών θα βρίσκονται σε επιφυλακή, περιπολώντας στο Σέιχ Σου.