Στη διαδικασία αναζήτησης στέγης για την μεταστέγαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου βρίσκονται στα Καρδάμυλα της Χίου.

Εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον έχει τεθεί το θέμα της ακαταλληλότητας του κτηρίου που ακόμα και σήμερα στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Το κτήριο του 1860, βρίσκεται στο Μάρμαρο και ήταν το τελωνείο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…

Η γειτνίαση όμως με τη θάλασσα δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και στα οχήματα- εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες η όλη διαδικασία προχωρά πολύ αργά, αφού ναι μεν βρέθηκε χώρος που είναι το παλιό ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η διαδικασία μίσθωσης, αλλά ούτε και επισκευής.

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρίσκονται όλοι εν αναμονή της λήξης της δημοπρασίας έτσι ώστε αυτή να ολοκληρωθεί χωρίς ενστάσεις, περί τις 20 Ιουνίου. Υπολογίζεται όμως ότι χρειάζονται 100.000 ΕΥΡΩ για την ανακαίνιση- εκσυγχρονισμό του χώρου, αλλά από πλευράς Δήμου Χίου, που έχει και την ευθύνη εξεύρεσης του χώρου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εξασφάλιση κονδυλίου μόλις 30.000 ΕΥΡΩ.

Αυτό καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Χίος Μπροστά» σημειώνοντας ότι «ένα χρόνο μετά και το θέμα με το πυροσβεστικό κλιμάκιο Καρδαμύλων βρίσκεται και πάλι μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει…».

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του περασμένου Απριλίου, 3/4/23, το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη επισκέφτηκε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος από κοινού με τον Περιφερειακό Διοικητή Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχο Παναγιώτη Κυπριωτέλη και τον Διοικητή Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Πύραρχο Κωνσταντίνο Τοκαλάκη.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Χίου, «επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσαν επίκαιρα θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες για την κατάλληλη προετοιμασία του νησιού μας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου…. θέμα συζήτησης ήταν και τα προβλήματα στέγασης του κλιμακίου Καρδαμύλων, καθώς και η δημιουργία κλιμακίου στη Βολισσό». Λεπτομέρειες όμως για αυτή την σύσκεψη, πέρα από την ευχή να εξευρεθεί στέγη, δεν έγιναν γνωστές…

ΤΕ Χίου του ΚΚΕ: Τέρμα στην κοροϊδία!
«Ο κίνδυνος κλεισίματος του Πυροσβεστικού κλιμακίου Καρδαμύλων, δείχνει την τραγική κατάσταση εγκατάλειψης, που βρίσκεται και πάλι το νησί μας μια ανάσα πριν το φετινό καλοκαίρι. Δείχνει τις συνειδητές επιλογές των κυβερνήσεων και των εκάστοτε τοπικών αρχών τους, που δεν έχουν ως προτεραιότητα τα έργα προστασίας του λαού όπως την αντιπυρική, την αντισεισμική θωράκιση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ που ζητά «άμεσα να βρεθεί λύση για το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Καρδαμύλων».

Θυμίζει εξάλλου ότι το ΚΚΕ «είχε απαιτήσει με ερώτησή του στη Βουλή από το Μάρτη του 2022 την ίδρυση

Πυροσβεστικού Σταθμού Δ΄ τάξης στην Τοπική Κοινότητα Βολισσού, της Δημοτικής Ενότητας Αμανής, στην οποία υπάγεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο των Καρδαμύλων».

Παρόλα αυτά ούτε αυτό το ζήτημα έχει προχωρήσει. Αφού χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση που μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει, ακόμα και για τη δημιουργία ενός Εποχικού Κλιμακίου που θα λειτουργεί στην Αμανή κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου έχει σήμερα μόλις ένα όχημα να περιπολεί στη ΒΔ Χίο, στη Δημοτική Ενότητα Αμανής, ενώ υπάρχει και ένα όχημα από εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας.

«Επανειλημμένα οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ μέσω της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουν θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Χίου και για τη Βολισσό και για το κλιμάκιο Καρδαμύλων, εισπράττοντας κάθε φορά διαβεβαιώσεις και μεγάλα λόγια περί επίλυσης του προβλήματος.

Άμεσα απαιτούμε να βρεθεί λύση με την ασφαλή στέγαση του κτιρίου του κλιμακίου Καρδαμύλων ώστε να παίξει τον κρίσιμο ρόλο του, τόσο με μόνιμο προσωπικό, όσο και με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό πυροσβεστικά οχήματα, όχι με μπαλώματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ.

ertnews.gr