Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μία εξ αυτών αφορά τους εμπρηστές.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δείχνει ότι έχει υψηλά στις προτεραιότητες την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τον περιορισμό της κυρίαρχης μικρομεσαίας εγκληματικότητας, αλλά και την έκτιση των ποινών, ώστε να δοθεί τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας.

Ένα από τα κεφάλαια του νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων ορίζει ότι για όλα τα κακουργήματα η μέγιστη πρόσκαιρη κάθειρξη αυξάνεται από τα 15 στα 20 έτη, αφορά τους εμπρηστές.

Η ποινική μεταχείριση των εμπρηστών αυστηροποιείται και συγκεκριμένα προβλέπεται:

Έως 5 χρόνια οι εμπρηστές από αμέλεια και έως και ισόβια οι εμπρηστές από δόλο
Πρόστιμο 180.000 ευρώ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο στην ΕΡΤ τόνισε ότι το δικαστήριο θα μπορεί να δημεύσει την περιουσία του εμπρηστή.

«Στα αδικήματα του εμπρησμού, όπου εκεί τα πράγματα γίνονται ανελέητα, δηλαδή εκεί θα πας φυλακή ό,τι και να γίνει. Αυτό που εισάγουμε τώρα είναι τη δυνατότητα που θα έχει το δικαστήριο να δημεύσει και την περιουσία σου, ακόμα και στους εξ αμελείας εμπρησμούς», δήλωσε.

lawandorder.gr