Ο φετινός «εορτασμός» της Παγκόσμιας ημέρας της Δασοπονίαςέχει θέμα«Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο».

Για την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων κάθε συλλογική δράση και κάθε πρωτοβουλία που αφορά στα δάση της Χώρας μας, είτε αυτή αφορά στη συντεταγμένη πολιτεία, είτε στην κοινωνία, θα πρέπει να συνδέεται με τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ανθεκτικών και ασφαλών οικοσυστημάτων και την αειφορία των δασικών πόρων, που στη χώρα μας έχουν κυρίως δημόσιο χαρακτήρα.

Ο στόχος για «υγιή και σταθερά δάση» συνδέεται με την αξιοποίησηκάθε τεχνολογικού μέσου και δυνατότητας από την πολιτεία, ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι πουαπειλούν τα δάση, ενώ παράλληλααναδεικνύεται η ανάγκηνα οργανωθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί δασοπροστασίας που θα αξιοποιούν τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και θα διασφαλίζουν την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και τους λοιπούς κινδύνους που τα απειλούν.

Για το λόγο αυτό απαιτείται να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο δασικής πολιτικής που θα δεν θα αντιμετωπίζουν τα δάση αποκλειστικά σαν οικονομικό πόρο (παραγωγή ξύλου, απόληψη βιομάζας κλπ), αλλά θα λαμβάνουν υπόψη το δημόσιο χαρακτήρα και την οικοσυστημική διάσταση των δασών, τη συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ειδών και του τοπίουκαι στη σταθερότητα του κλίματος.

Όμως, παρά το ότι όλοι θα συμφωνήσουμε για τη σημασίατων δασών, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο που έχουν προηγηθεί μεγάλες καταστροφές στο φυσικό πλούτο της χώρας και η «κλιματική κρίση» αποτελείδιαρκή και πραγματική απειλή για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, συνεχίζουμε σαν Πολιτεία να επιμένουμε στα ίδια οργανωτικά λάθη και να υποτιμάμε την ανάγκη για την άσκησημιας επιστημονικά οργανωμένης και αειφόρου δασοπονίας πολλαπλών σκοπών.

Επισημαίνουμε ότι η δασοπονία πρακτικά καθορίζει και οριοθετεί την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο δάσος ως «φυσικό πόρο» και τον άνθρωπο ως «διαχειριστή του οικοσυστήματος». Ιδιαίτερα στη χώρα μας που το μεγαλύτερο ποσοστό των δασών έχει δημόσιο χαρακτήρα, η έννοια της «δασοπονίας» ταυτίζεται ουσιαστικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας.

Για το λόγο αυτό η Ένωσή μας συνεχίζει, σε όλα τα επίπεδα, να συζητά για τηνοργάνωση και τη σύγχρονη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας. Αυτή είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών (δημόσιων ή ιδιωτικών), είτε μιλάμε για εφαρμογή της πολιτικήςστην πράξη, είτε μιλάμε για τη δασική έρευνα, είτε μιλάμε για μελέτες καιέργα ανάπτυξης της οικονομίας και την παροχή οικοσυστημικών υπηρεσιών από τα δάση,είτε για τη δασολογική επιστήμη γενικότερα.

Συνεπώς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της δασοπονίας,ζητάμεαπό την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία μιας σύγχρονης Δασικής Υπηρεσίας, με επαρκήχρηματοδότηση και ξεκάθαρο δασοπολιτικό ρόλο και κυρίως να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της στελέχωσης και λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών που έχουν την κρατική αρμοδιότητα προστασίας των δασών στη Χώρα μας, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος που ρητά ορίζει ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός».

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνδέσουμε με δίκαιο και συστηματικό τρόπο τα δάση, που στη χώρα μας αποτελούν δημόσιο αγαθό, με τις άλλες χρήσεις της γης (γεωργία, κτηνοτροφία, κλπ) που συνθέτουν τηνοικονομία της υπαίθρου, αλλά και για να μπορέσουμε να στηρίξουμε, με βιώσιμο τρόπο τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιώνπου εξαρτούν και συνδέουν τη ζωή τους από τους διαθέσιμους δασικούς πόρους.

Καλούμε την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υ.Π.ΕΝ, να δώσουν λύσεις στα διαχρονικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Τομέα, που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών και ειδικότερα:

Να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης Δασολόγων και Δασοπόνων και να προγραμματιστούν οιαναγκαίεςπροσλήψειςλοιπών κλάδων Δασικών Υπαλλήλων (ακόμη και κατ εξαίρεση των διαγωνισμώντου Α.Σ.Ε.Π).
Να εξασφαλισθεί η δυνατότητα μετατάξεων και κινητικότητας ειδικοτήτων προσωπικού, κυρίως διοικητικών και οικονομικών υπάλληλων, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κλπ στις Δασικές Υπηρεσίες.
Να ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία για τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους δασικούς Υπαλλήλους που ασχολούνται με τη δασοπροστασία.
Να εκσυγχρονιστεί η παραγωγική διαδικασία, με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές διαχείρισης, πάντα υπό το πρίσμα της «αειφορίας των καρπώσεων»,προς όφελοςτης εθνικής οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη τον προστατευτικό χαρακτήρα των δασών.
Να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τομές στη νομοθεσία που θα επιτρέψουν στις δασικές υπηρεσίες να συνδεθούνκαι να ασχολούνται με όλο το φάσμα των επιστημονικών τους αρμοδιοτήτων.
Να εξασφαλίσει τον αναγκαίο εξοπλισμό και μέσα για την πρόληψη των πυρκαγιών και να ολοκληρώσει τις μελέτες αντιπυρικού σχεδιασμού (επιχειρησιακά σχέδια πρόληψης και καταστολής) σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου.
Να διαθέσει επιπλέον πόρους για τη δασοπονία και την εκτέλεση δασικών έργων και δραστηριοτήτων, δίνοντας έμφαση, εκτός από τα αναδασωτικά προγράμματα και στην εκτέλεση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στον ορεινό χώρο, με προτεραιότητα τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Να ρυθμίσει θέματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολών Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών αυτών.
Να λύσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας το θέμα της αξιοποίησης των δύο πανεπιστημιακών Δασών (Περτουλίου και Ταξιάρχη) σύμφωνα με τους αρχικούς σκοπούς της παραχώρησης τους (δηλαδή για την εκπαίδευση των φοιτητών της δασολογίας).
Να σταματήσει να διασπείρει, επικαλούμενη λόγους «επίσπευσης των διαδικασιών», αρμοδιότητες των δασικών Υπηρεσιών σε φορείς ιδιωτικού δικαίου, ιδίως έργων πρόληψης,χωρίς να διασφαλίζεται η παρακολούθηση και η άρτια παραλαβή των έργων.
Η Ένωσή μας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας απευθύνει ένα θερμό συναδελφικό και αγωνιστικό χαιρετισμό, σε όλους τους συναδέλφους της δασικής πράξης, που μοχθούν για την προστασία των δασών, υπερβαίνοντας τους εαυτούς τους και δηλώνει ότι είναι πάντα έτοιμη και διατεθειμένη να καταθέσειγόνιμες προτάσεις και παρεμβάσεις στο ΥΠΕΝ, με σκοπό τη λειτουργία μιας σύγχρονης, καλά οργανωμένης και αποτελεσματικής Δασικής Υπηρεσίας στα πρότυπα ευρωπαϊκών αντίστοιχων Υπηρεσιών που έχουν σαν αρμοδιότητα την προστασία και ανάπτυξη των δασών μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Μπόκαρης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Παπαρουσόπουλος