Καμπανάκι κινδύνου λόγω ξηρασίας έχει ήδη σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ηλείας καθώς από τη 1η Φεβρουαρίου μέχρι και χθες έχουν σημειωθεί 335 πυρκαγιές σε όλο το Νομό. Δεκάδες στρέμματα αγροτοδασικών κυρίως εκτάσεων έχουν ήδη γίνει στάχτη ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης «γλιτώσαμε τα χειρότερα».  Κι όλα αυτά πριν ξεκινήσει κι επίσημα η αντιπυρική περίοδος στο Νομό μας που έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα πληγεί από πυρκαγιές.

 

Τα στοιχεία

Ειδικότερα το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους σημειώθηκαν συνολικά 89 πυρκαγιές. Ειδικότερα συναγερμός σήμανε 28 φορές στην Π.Υ. Πύργου, 20 φορές στην Π.Υ Αμαλιάδας, 19 φορές στο Π.Υ. Λεχαινών, 11 στο Π.Κ. Ολυμπίας και 11 στο Π.Κ. Κρεστένων.

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 149 πυρκαγιές σημειώθηκαν μέσα στο Μάρτιο στην Ηλεία. Συνολικά 52 φορές σήμανε συναγερμός στην Π.Υ. Πύργου, 34 φορές στην Π.Υ. Αμαλιάδας, 27 φορές στην Π.Υ. Λεχαινών, 21 στο Π.Κ. Κρεστένων και 15 στο Π.Κ. Ολυμπίας.

Τέλος όσο αφορά το μήνα τον οποίο διανύουμε, δηλαδή τον Απρίλιο μέχρι και χθες είχαν σημειωθεί συνολικά 97 περιπτώσεις πυρκαγιών, εκ των οποίων 37 στην Π.Υ. Αμαλιάδας. 19 στην Π.Υ. Πύργου, 18 στην Π.Υ. Λεχαινών, 13 στο Π.Κ Ολυμπίας και 10 στην Π.Κ. Κρεστένων.

Οι περισσότερες είναι πυρκαγιές που δεν έχουν κάψει μεγάλες εκτάσεις. 313 πυρκαγιές είχαν κάψει από 0 έως 10 στρέμματα, 14 πυρκαγιές από 10 έως 50 στρέμματα και 8 πυρκαγιές από 50 στρέμματα και άνω.

 

Δύο νέα εποχικά κλιμάκια

Αναφερόμενος στα εκατοντάδες συμβάντα, ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος Γιάννης Πετρούτσος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μεγάλος αριθμός πυρκαγιών λόγω της ανομβρίας και των καύσεων υπολειμμάτων καλλιεργειών. Παράλληλα είχαμε ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να επεκτείνονται οι φωτιές σε δασικές εκτάσεις. Είχαμε πολλές πυρκαγιές τόσο στην Ηλεία όσο και σε όλη την Πελοπόννησο.

Την 1η Μαΐου ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος και ως τότε εφιστούμε την προσοχή προς όλους που επιχειρούν υπαίθριες καύσεις να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης όπως την άρωση της περιοχής γύρω από την εστία καύσης, την ύπαρξη βυτίου με νερό και την καύση μόνο πρωινές ώρες και ημέρες που δεν πνέουν άνεμοι». Αναφορικά με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ο Γ. Πετρούτσος υπογράμμισε: «Σε ότι αφορά την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχει σχεδιασμός για κάλυψη της περιοχής με εναέρια μέσα, ενίσχυση του προσωπικού με 1300 νέους εποχικούς πυροσβέστες που θα προστεθούν στους 1200 που προσελήφθησαν πέρυσι και θα ενισχύσουν το έργο της δασοπυρόσβεσης. Επίσης δημιουργείται στην περιοχή αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα με έδρα τον Άραξο, 40 ατόμων με επιχειρησιακό σκοπό να επεμβαίνει όπου οι συνθήκες το απαιτούν άμεσα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Στην Ηλεία θα λειτουργήσουν δύο νέα εποχικά κλιμάκια σε Λαμπεία και Ανδρίτσαινα. Ο Νομός Ηλείας ενισχύθηκε με 40 άτομα εποχικούς πυροσβέστες επιπλέον. Έχει ξεκινήσει η παραλαβή των νέων οχημάτων μέσω ΕΣΠΑ και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία θα ενισχυθεί με ένα – δύο οχήματα κάθε υπηρεσία στην Ηλεία».