Το κοινό μήνυμα περιφερειάρχη και υφυπουργού. Μεταφέρεται η έδρα της 2ης ΕΜΑΚ. Στο επίκεντρο της αντιπυρικής θωράκισης η Χαλκιδική.

Σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις μεταφέρεται η 2η ΕΜΑΚ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στο αεροδρόμιο του ΣΕΔΕΣ, από τις αρχές Ιουλίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι από την επόμενη χρονιά την αντιπυρική προστασία της αστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει ένας νέος πυροσβεστικός σταθμός.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Χαρδαλιάς συζήτησαν για όλα τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας στην Κεντρική Μακεδονία, με κυρίαρχο το θέμα του ασφαλούς ανοίγματος των συνόρων για την τουριστική περίοδο, δεδομένου ότι από την επόμενη Δευτέρα ανοίγουν εκτός των χερσαίων συνόρων και οι αεροπορικές πτήσεις από διεθνείς προορισμούς προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Το κοινό τους μήνυμα ήταν ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας, για κανένα λόγο. Η υγεία των συμπολιτών μας και των επισκεπτών είναι σε απόλυτη προτεραιότητα».

Στις δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του κ. Χαρδαλιά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς στο συγκεκριμένο ρόλο η Ελλάδα δεν θα είχε ανταποκριθεί τόσο καλά στην πανδημία του κορονοϊού. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στο πρώτο κύμα της πανδημίας βοήθησαν ώστε η Ελλάδα να σταθεί σήμερα στα πόδια της και να ανακάμψει».

Για τη νέα τουριστική περίοδο και την πανδημία, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «στην Κεντρική Μακεδονία ως την Περιφέρεια με το μεγαλύτερο εισερχόμενο κύμα τουριστών έχουμε σε απόλυτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας των συμπολιτών μας και των επισκεπτών. Όλοι μας μπαίνουμε μπροστά για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Επίσης, για την αντιπυρική περίοδο ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η προετοιμασία που έχει γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας είναι εξαιρετική, ενώ συμφωνήσαμε την επόμενη Κυριακή να πραγματοποιήσουμε νέα σύσκεψη στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών και του υφυπουργού, προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την περιοχή. Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσω σύσκεψη με όλους τους αντιπεριφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου στην αντιπυρική περίοδο».

Αναφορικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να προστατεύσουμε κομβικές περιοχές σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, περιοχές που ήταν αθωράκιστες επί δεκαετίες. Με τη συνδρομή της κυβέρνησης θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ταχύτερα τα έργα και τις μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης, που έχουμε στον προγραμματισμό μας, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ζωές και οι περιουσίες των συμπολιτών μας. Η αναβάθμιση της συνεργασίας μας με την Πολιτική Προστασία είναι σε όφελος της υγείας, της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας δεν αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, αλλά σε συνέχεια και με διάρκεια. Το εύλογο αίτημα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στον πρωθυπουργό για το άνοιγμα των συνόρων στην περιοχή, από τις 15 Ιουνίου, ήταν αίτημα όλων των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας και έγινε αποδεκτό. Με όρους ασφάλειας ανοίγουμε τα σύνορά μας και είμαστε σε επιφυλακή όλοι μας ώστε οι περιοχές μας να διατηρηθούν ασφαλείς ως προορισμοί. Το άνοιγμα θα γίνει με την πιστή τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας της δημόσιας υγείας και σε αυτό θα συνδράμει ενεργά και η Περιφέρεια».

Για την αντιπυρική περίοδο και την αντιπλημμυρική προστασία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Κεφαλαιοποιούμε τα καλά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς και ενισχύουμε την αντιπυρική θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας στοχευμένα. Έξι νέα εποχικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής θα λειτουργήσουν φέτος στη Χαλκιδική. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας την επιμελείται προσωπικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας και οφείλω να επισημάνω ότι και η Πολιτεία χρειάζεται να συνεχίσει τη χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και κρίνεται όχι από τις συναντήσεις μας, αλλά από τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε από κοινού. Η Πολιτική Προστασία είναι ομαδική δουλειά. Η Βόρεια Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία είναι ένα στοίχημα υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνηση».

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά με τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: voria.gr