Ο δικαστικός λειτουργός σύμφωνα με πληροφορίες είδε εγκληματικά λάθη από υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής στη φωτιά στο Μάτι.

Επαναφορά του αιτήματος για αναβάθμιση της κατηγορίας για την εγκληματική πυρκαγιά, στο Μάτι με τους 102 νεκρούς φέρεται ότι είναι έτοιμος να ζητήσει ο ανακριτής που χειρίζεται  την δικογραφία. Ο δικαστικός λειτουργός σύμφωνα με πληροφορίες είδε εγκληματικά λάθη από υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής από στοιχεία που συνέλεξε κατά την διάρκεια της έρευνας του.

Ειδικότερα, ο ανακριτής συγκέντρωσε κρίσιμα έγγραφα που εντοπίστηκαν από τις εφόδους του στις αρμόδιες υπηρεσίες, απόρρητα σχεδιαγράμματα και ημερολόγια που καταγράφουν τον ακριβή χρόνο που «πέταξαν» τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, στοιχεία που οδηγούν, όπως φαίνεται τον κ. Μαρνέρη να επανέλθει στο αίτημά του για την άσκηση διώξεων σε βαθμό κακουργήματος.

Κατά πληροφορίες, ευθύνες εντοπίζονται όχι μόνο στους ήδη υπάρχοντες κατηγορούμενους, αλλά και σε πρόσωπα που μέχρι σήμερα ήταν εκτός κάδρου ποινικών ευθυνών.

Καθοριστικές είναι οι καταθέσεις των χειριστών των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που καταδεικνύουν τη μεγάλη καθυστέρηση στην έγκαιρη κινητοποίηση και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς  με δεδομένο ότι «γνώση της κατάστασης υπήρχε από τις 16:41 και εκ νέου ενημέρωση από τον αρμόδιο για την περιοχή του Νταού Πεντέλης Διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού στις 16:54».

Ενδεικτικές  ωστόσο της ολιγωρίας που κράτησε στο έδαφος εκείνα τα κρίσιμα λεπτά τα εναέρια μέσα είναι οι δύο συμπληρωματικές καταθέσεις που έλαβε ο ανακριτής, πριν από λίγες ημέρες. Σε αυτές, ερωτώμενοι, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν με βάση νέα έγγραφα, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του ενός εκ των πέντε σινούκ που πήρε εντολή να επιχειρήσει στην περιοχή της Πεντέλης, κατέθεσε ότι η απογείωση  του από το αεροδρόμιο των Μεγάρων έγινε στις 18:10 και όχι στις 17.00, όπως αρχικά είχε ενημερωθεί από το ημερολόγιο πτήσεων.

ethnos.gr