Η καύση ξηρών χόρτων μετά τη συγκομιδή του ρυζιού κάλυψε για άλλη μια φορά την περιοχή με καπνό.

Ένα παχύ στρώμα καπνού έχει θολώσει ξανά τους ουρανούς στη βόρεια Ινδία. Κάθε χρόνο, οι αγρότες ανάβουν μεγάλο αριθμό μικρών πυρκαγιών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου – μετά την εποχή των μουσώνων – για να κάψουν τα απομεινάρια της σοδειάς του ρυζιού, μια γνωστή γεωργική πρακτική.

Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των πυρκαγιών σε ορυζώνων ήταν αρκετά μεγάλος φέτος, ιδιαίτερα στην πολιτεία Punjab. Ο αισθητήρας Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) στον δορυφόρο Suomi NPP πραγματοποίησε σχεδόν 87.000 ενεργές ανιχνεύσεις πυρκαγιών έως τα μέσα Νοεμβρίου, σε τέσσερις πολιτείες περιοχών καλλιέργειας ρυζιού, τις – Punjab, Haryana, Madhya Pradesh και Uttar Pradesh. Αυτός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών που έχει καταγράψει ο αισθητήρας για την περίοδο μετά τους μουσώνες, από τότε που το VIIRS ξεκίνησε καταγραφή δεδομένων το 2012. Περίπου το 80% των πυρκαγιών το 2020 σημειώθηκαν στο Punjab.

Ο Hiren Jethva, από το Πανεπιστήμιο Space Research Association (USRA) και το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, χρησιμοποιεί δορυφόρους για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των πυρκαγιών στην περιοχή. «Προβλέψαμε στις αρχές Οκτωβρίου ότι το έτος αυτό θα καταλήξει να είναι ένα από τα πιο ενεργά σε σχέση με τις πυρκαγιές, στα αρχεία των καταγραφών του VIIRS, και αυτό ακριβώς έχει συμβεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Jethva, ο οποίος προέβλεψε την δραστηριότητα των πυρκαγιών, αναλύοντας τις τιμές του δείκτη βλάστησης NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) των καλλιέργειών του ρυζιού, όπως μετρήθηκε από τους δορυφόρους τον Σεπτέμβριο. “Ο αριθμός των πυρκαγιών σχετίζεται άμεσα με την περιοχή των καλλιεργειών και με την απόδοση.” Σύμφωνα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι καλές βροχές των μουσώνων και η αύξηση της τιμής του ρυζιού παρακίνησαν τους αγρότες να φυτέψουν περισσότερο από το συνηθισμένο το 2020.

Ο χρόνος των πυρκαγιών του 2020 ήταν κάπως ασυνήθιστος. «Λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας που σχετίζεται με την εξάπλωση του COVID-19, οι αγρότες έπρεπε να κάνουν πιο άμεσα σπορά παρά μεταφύτευση φυτωρίων. Αυτό μετακίνησε ολόκληρη τη σεζόν νωρίτερα, περίπου για μία εβδομάδα εως δέκα ημέρες, και μεταφράστηκε σε ρεκόρ πυρκαγιών στο Punjab στις αρχές της σεζόν αλλά και σε μεγαλύτερη περίοδο καύσεων από το συνηθισμένο », εξήγησε ο Pawan Gupta, επιστήμονας της USRA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά το χρονοδιάγραμμα της φύτευσης, επειδή υπάρχει σχέση μεταξύ φύτευσης, χρήσης νερού και ποιότητας αέρα. Ιστορικά, το ρύζι φυτεύεται τον Μάιο, πριν ξεκινήσουν οι βροχές των μουσώνων, κάτι που απαιτεί τη χρήση πολλών υπογείων υδάτων από τους αγρότες. Από το 2009, οι αρχές απαγόρευαν τη φύτευση του Μαΐου σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι υποβαθμισμένοι υδροφορείς πόροι της περιοχής. Ωστόσο, υπάρχει ένα αντιστάθμισμα μεταξύ της διατήρησης των υπόγειων υδάτων και της διατήρησης του αέρα καθαρού. Αργότερα η φύτευση και οι συγκομιδές αφήνουν στους αγρότες λιγότερο χρόνο για να καθαρίσουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών πριν από την επόμενη φύτευση, καθιστώντας πιο πρόσφορη την καύση τους, αντί της απόρριψης τους με άλλους τρόπους. Επίσης, έχει ωθήσει την εποχή της καύσης στα μέσα και στα τέλη Νοεμβρίου, όταν τα καιρικά φαινόμενα συνήθως συμβάλλουν στο να σταματάει ο καπνός πάνω από την ινδική πεδιάδα του Γάγγη.

Η μακρά και ενεργή περίοδος καύσεων έχει συμβάλλει σε πολλές κακές ημέρες στην ποιότητα του αέρα στην Ινδο-Γαγγεγική πεδιάδα το 2020. Για παράδειγμα, στις 9 Νοεμβρίου, το Νέο Δελχί σημείωσε αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στα 950 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, 38 φορές περισσότερο από τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το όργανο MODIS ( Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) τον δορυφόρο Terra της NASA κατέγραψε την παρακάτω εικόνα που δείχνει την ίδια ημέρα ένα ποτάμι καπνού από πυρκαγιές από καλλιέργειες που κατακλύζουν την πόλη. Οι εκπομπές από οχήματα, εργοστάσια, εστίες μαγειρέματος, πυροτεχνήματα και άλλες τοπικές πηγές συμβάλλουν επίσης στην ομίχλη. Ενώ οι εξάρσεις επικίνδυνου αέρα είναι συχνές αυτήν την περίοδο του έτους, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το 2020, διότι η Ινδία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα αύξηση των περιπτώσεων κορονωϊού.

Μια θετική τάση που εμφανίζεται στα δορυφορικά δεδομένα φέτος ήταν η μείωση των πυρκαγιών στις πολιτείες Haryana και το Uttar Pradesh. Στις δύο πολιτείες ο αριθμός των πυρκαγιών μειώνεται κάθε χρόνο από το 2016, πιθανώς λόγω της αυξημένης επιβολής απαγορεύσεων της καύσης ορυζώνων. Στην πραγματικότητα, το VIIRS εντόπισε λιγότερες πυρκαγιές το 2020 σε αυτές τις δύο πολιτείες κατά τη διάρκεια της εποχής μετά τους μουσώνες από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο έτος από το 2012. Αντίθετα, η πολιτεία Madhya Pradesh είδε ρεκόρ αριθμό πυρκαγιών κατά την ίδια περίοδο το 2020, με τις περισσότερες πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα.

Πηγή: NASA Earth Observatory
Περισσότερα: https://earthobservatory.nasa.gov/…/a-busy-season-for-crop-…

Meteo Gr