Με αφορμή τη δυσάρεστη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετώπισαν χιλιάδες πολίτες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας τις τελευταίες ώρες εγκλωβισμένοι και ανήμποροι από την επέλαση της κακοκαιρίας αλλά και την ολιγωρία της κυβέρνησης, το  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Προς τους:

Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Στέφανο Κολοκούρη, Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

“Σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από σοβαρά καιρικά φαινόμενα, 12 μήνες τον χρόνο, η Κυβέρνηση συνεχίζει να έχει το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας υποστελεχωμένο, με τεράστια οργανικά κενά.

Αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό που το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη, ξοδεύει υπέρογκα ποσά σε εταιρίες security, προκειμένου να αναλάβουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ, αρνούμενη να αξιοποιήσει τους 2.500 έμπειρους Εποχικούς Πυροσβέστες σε 12μηνη βάση, οι οποίοι μάλιστα έχουν ανάλογα καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό και μπορούν συνδράμουν παντού (αστικά και δασικά περιστατικά).

Αλήθεια με ποια κριτήρια η Κυβέρνηση εναπόθεσε την ασφάλεια των πολιτών και τον απεγκλωβισμό τους σε μία εταιρία security, χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό, που μέχρι πρότινος παρείχε υπηρεσίες ασφάλειας και πυρασφάλειας και ξαφνικά απέκτησε εκχιονιστικά μηχανήματα;

Κάθε Πυροσβεστικός Σταθμός, στην Αθήνα, έχει τουλάχιστον 2-3 οχήματα (δασικά περιπολικά, τα οποία είναι ιδανικά στο να επιχειρούν υπό τέτοιες δυσμενείς συνθήκες χιονιού), που τον χειμώνα μένουν ακινητοποιημένα, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να τα επανδρώσει.

Συγχαίρουμε τους Μόνιμους και ΠΠΥ συναδέλφους, που για ακόμα μια φορά, κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάς θλίβει το γεγονός ότι η πολιτεία μάς κρατάει ανενεργούς και δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο πλάι των συναδέλφων μας, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας.

Με εθελοντικές ομάδες, με εταιρείες security και με “ενοικίαση” Πυροσβεστών από το εξωτερικό δεν δίνονται μόνιμες λύσεις.

Κάνουμε έκκληση προς την Κυβέρνηση, ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή, να αξιοποιήσει το έτοιμο και έμπειρο Εποχικό Πυροσβεστικό Προσωπικό.